Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Oogstfeest Onstwedde komt er weer aan

130815 - OogstfeestONSTWEDDE – Een presentatie ‘Oogsten van vroeger tot nu’ en living historygroup Middeleeuws Leven zijn twee gloednieuwe onderdelen van het Onstwedder Oogstfeest dat plaatsvindt op zaterdag 24 augustus op het Evenemententerrein aan de Wessinghuizerweg in Onstwedde. Er zijn verder demonstraties van vele oude ambachten, een oldtimershow, een braderie met vlooienmarkt, diverse kinderactiviteiten en een Boeren Boeldag.

Het Oogstfeest wordt om 10.00 uur officieel geopend door weervrouw Harma Boer van RTV Noord en voorzitter Jan ten Have van Onstwedder Gaarv’n. Het eendaagse Oogstfeest trekt jaarlijks vele duizenden bezoekers. ,,Wij hopen weer tussen de vijf- en zesduizend mensen op ons Oogstfeest te mogen verwelkomen’’, zegt Ten Have.

De formule van het Oogstfeest is een vertrouwde. Zo is er een oogstmarkt met demonstraties van de meest uiteenlopende oude ambachten, bijvoorbeeld een authentieke houtzagerij, enkele dorsmachines en heel veel verschillende handambachten. Deze worden gedemonstreerd door de vrijwilligers van stichting Onstwedder Gaarv’n en een collega-oude ambachtenorganisatie uit het Drentse Dwingeloo, die in Onstwedde onder meer demonstreert ‘hoe de was vroeger was’.

Het Oogstfeest kent dit jaar enkele nieuwe onderdelen. Zo geeft voormalig burgemeester en inwoner van Onstwedde Bert Migchels een presentatie ‘Oogsten van vroeger tot nu’, waarbij hij in chronologische volgorde oogstmethodes van graan door de jaren heen presenteert.

Ook nieuw is een historisch optreden van living history Group Middeleeuws Leven, die bezoekers de sfeer uit de vijftiende eeuw ten tijde van de Bourgondische Nederlanden laat beleven. De groep treedt op in Middeleeuwse kledij en gebruikt allerlei voorwerpen uit het riddertijdperk. Groot en klein kunnen onder meer ridderhelmen, gauntlets en maliën passen of een middeleeuws spel spelen. Er is een demonstratie Middeleeuws koken met gratis proeverij en jong en oud mogen boogschieten.

Tijdens de Groninger Boeren Boeldag komen zo’n veertig kavels onder de hamer. Geveild worden goederen die passen in de stijl van het Groninger boerenleven van tientallen jaren geleden, zoals huisraad en handgereedschappen. Uitveiler van dit alles is de altijd bijzonder spraakzame Jaap Nienhuis, beter bekend als Jopke Nienhoes, onder meer voormalig weerman van RTV Noord. De veiling vindt plaats ten overstaan van notaris Frits Bergman uit Stadskanaal. De te veilen goederen zijn vanaf 13.00 uur te bezichtigen en de daadwerkelijke veiling begint om 13.30 uur.

Voor de inwendige mens zijn er de in een houtgestookte veldoven gebakken broden en spekdikken volgens grootmoeders recept. Kinderen mogen tijdens het Oogstfeest stokbroodjes bakken in een houtvuur. Bezoekers kunnen tijdens het Oogstfeest verder genieten van diverse dranken en spijzen, zoals snert, warme worst, broodjes beenham, vis en snacks.

Ook is er weer een oldtimershow met auto’s, tractoren, motoren, bromfietsen en vrachtwagens. Hier zijn ook diverse kramen te vinden, waar onderdelen voor de meest uiteenlopende oldtimers aan de man worden gebracht.

Voor kinderen zijn er onder meer een ballonnenclown, een kinderbraderie, gratis rondritten in een trekker met kar en met een geitenkar, een zweefmolen en optredens van poppentheater, een goochelaar en een clown.

Verder treedt het Onstwedder muziekduo Wim & Miranda op en zorgt dweilorkest De Krinkiebloazers voor een vrolijke noot. Radio Westerwolde verzorgt vanaf het Oogstfeest live en rechtstreeks radioprogramma’s. Paardensportliefhebbers kunnen hun hart ophalen in de naast het feestterrein gelegen manege. Er kan vrij worden gereden. Daarnaast zijn er paardenshows en wordt er een hippische keuring gehouden.

Alle activiteiten vinden op deze dag plaats op het Evenemententerrein aan de Wessinghuizerweg in Onstwedde. Dit met uitzondering van paardensportactiviteiten, die plaatsvinden in de naast het Evenemententerrein gelegen manege De Driesporen. Het Evenemententerrein is tijdens het Oogstfeest van veraf herkenbaar aan de tractor die op grote hoogte hangt aan een hijskraan.

Bezoekers van het Oogstfeest kunnen hun auto gratis parkeren. Nabij het feestterrein is volop parkeerruimte – ook voor mindervaliden – waar vrijwilligers van de organisatie zorgen voor een ordentelijk verloop van de komende en gaande verkeersstroom. De parkeerplaatsen zijn gemakkelijk te vinden. Bestuurders kunnen de verwijsborden naar het Evenemententerrein volgen, die op vele plaatsen in de omgeving langs de weg staan.

De entreeprijs voor het Oogstfeest bedraagt 4 euro. Kinderen tot en met twaalf jaar mogen er gratis in.

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.