Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Nu al 100 schepen voor reünie historische schepen

250 jaar stadskanaal en 400 jaar semslinieMUSSELKANAAL –  “Historische schepen keren huiswaerts” ! Dat wordt nog wat, voorzichtigheidshalve moeten we al gaan denken aan meer dan 150 schepen” aldus Roel van der Molen, voorzitter van de stichting 250\400. En dan te bedenken dat een delegatie van het bestuur en de werkgroep op 7 maart a.s. afreist naar ’s Hertogenbosch om de reünie ”MusSAILkanaal” te promoten op de Voorjaarsvergadering van de vereniging Het Historisch Bedrijfsvaartuig.  Dat zal ongetwijfeld zorgen voor nog veel meer inschrijvingen.

 

Die 100 schepen hebben een totale lengte van bijna 1.900 meter. En als dat er 150 worden dan heb je een totale lengte van 2.700 meter nodig om die schepen te bergen. De schepen zullen aanmeren vanaf de Marktkade bij de brug naar Tweede Exloërmond tot aan het eind van de  Havenkade in het Spoordok in Musselkanaal. Toen in 2012 bekend werd dat de reünie van Het Historisch Bedrijfsvaartuig in Musselkanaal zou plaatsvinden ging men uit van 75 tot 100 aanmeldingen. Immers, niet alle leden van de vereniging (1.600 leden met 1.350 historische bedrijfsvaartuigen. Zie ook www.lvbhb.nl ) kunnen qua grootte van hun schip in Musselkanaal komen. Dat is beperkt tot maximaal 30 meter lang vanwege de afmetingen van de sluizen. Het aantal inschrijvingen is dus ver boven de verwachtingen. Prima, aldus de organisatie. We kunnen ze allemaal bergen.

Veel van de historische schepen zijn in onze provincie Groningen gebouwd en hebben hier dus veel gevaren in de jaren 1880-1970. Ze vervoerden turf, aardappelen, (kunst)mest en suikerbieten. De subtitel is dan ook niet voor niets: “Historische schepen keren huiswaerts”. De schepen zijn veelal verbouwd tot woonschip voor permanente bewoning. Verwacht wordt dat de reünie veel bezoekers trekt. In de voorbereidingen wordt daar zeker rekening mee gehouden. Vergeet niet dat veel schippers aanbieden om het schip te bezichtigen of iets over de historie van het schip willen vertellen. Om de aantrekkelijkheid voor de bezoekers nog te vergroten zal er een nautische markt en braderie zijn met stemmige muziek op de Marktstraat vanaf het W. Diemerplein tot aan de Kruisstraat, en op het Willem Diemerplein. De weg zal op 1 en 2 augustus dan ook worden afgesloten. Ook zal de Marktkade en de Havenkade voor het verkeer worden afgesloten. Uiteraard niet voor de bewoners. De bewoners zullen nog een brief ontvangen met nadere informatie. Wim Koeneman, Jaap Meijer, Joop Zuidema, Anne Buursema en Jan Mulder doen, samen met andere vrijwilligers, de voorbereidingen voor deze reünie. Dat kost wel de nodige energie maar het grote aantal inschrijvingen maakt dat het ook waard.

Meer informatie kunt u vinden op www.250400.nl/activiteitenagenda

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.