Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Groninger krijgt iedere maand gratis geld als basisinkomen

geldGRONINGEN – Sommige gemeenten willen experimenteren met een basisinkomen. Een groep inwoners ziet in dat geval af van het recht op bijstand, huur- en zorgtoeslag en krijgt in ruil daarvoor een maandelijks bedrag waar iemand van kan rondkomen. Bijverdienen mag wel gewoon.

Gemeenten zijn dit jaar zelf verantwoordelijk voor werk en inkomen. Eén van de verantwoordelijkheden is om werklozen weer aan het werk te helpen. Hoewel Nederlandse gemeenten steeds vaker willen experimenteren met het basisinkomen, is er in Den Haag nog niet veel draagvlak voor. Partijen als D66 en PvdA pleiten wel voor experimenten op gemeentelijk niveau.

In Groningen kijkt wethouder Mattias Gijsbertsen naar de mogelijkheden van zo’n experiment met een basisinkomen waarbij uitkeringsgerechtigden onbeperkt kunnen bijverdienen. Zo zal Frans Kerver de éérste Nederlander zijn die straks iedere maand gratis geld krijgt. Kerver woont in de stad Groningen en doet mee aan het sociaal experiment. Het basisinkomen van 1000 euro is een bedrag dat hij sowieso krijgt. Daarnaast mag hij gewoon werken! het experiment gaat een jaar duren.

In Leeuwarden presenteerde econoom Marcel Canoy eerder ook al een plan voor een experiment met een basisinkomen. Er zouden hier 1000 Friezen aan mogen meedoen.Het is volgens Canoy interessant om te kijken wat er gaat gebeuren als mensen in vrijheid en zonder armoede leven. Gaan ze op de bank liggen of worden ze juist productiever? Een basisinkomen voor iedere Nederlander lijkt voorlopig echter nog onhaalbaar.

Bronnen: RTV Noord en 9 for News

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

2 Reacties op “Groninger krijgt iedere maand gratis geld als basisinkomen

  1. Jur Mellies

    € 1000,- per maand, geen recht op bijstand, huur- of zorgtoeslag?

  2. ja ik zou daar zekers gebruik van maken meer vrijheid en aanhankelijk

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.