Direct naar de inhoud.

Mogelijk vergunninghouders in oud-schoolpanden Borger-Odoorn

  • door:
  • op:

logo borger odoornBORGER ODOORN – De gemeente Borger-Odoorn heeft drie voormalige schoolgebouwen op het oog voor de huisvesting van vluchtelingen met een verblijfsvergunning. Het gaat om de panden in Valthe, Nieuw-Buinen en Buinen waarin voorheen respectievelijk De Bark, School 24 en De Buyne gevestigd waren.

De gemeente had de gebouwen te koop staan, maar bekijkt nu de mogelijkheden om hier een aantal gezinnen te plaatsen. Of de genoemde panden ook daadwerkelijk in aanmerking komen, hangt nog af van onder meer de bouwkundige geschiktheid. Ook wordt gekeken naar de financiële haalbaarheid en de mogelijkheden van exploitatie. Zodra dat in beeld is en de panden definitief geschikt worden bevonden, zal de gemeente omwonenden uitgebreider informeren. Op dat moment wordt ook duidelijk hoeveel zogenaamde ‘vergunninghouders’ een plek krijgen. Nadat omwonenden hierover zijn bijgepraat, zal de gemeente het vereiste aanvraagtraject voor een omgevingsvergunning starten.

Opdracht Rijk
De Rijksoverheid geeft gemeenten jaarlijks de opdracht om een aantal vergunninghouders in huurwoningen te plaatsen. Tot 2015 was voor hen in Borger-Odoorn nog ruimte in het aanbod van woningcorporaties Woonservice en Lefier. Door de toegenomen vluchtelingeninstroom en een gebrek aan beschikbare huurwoningen is dat echter veranderd. Wethouder Ton Souverein: “In 2015 konden we 17 mensen niet plaatsen, en dit jaar komen daar in elk geval nog 60 woningzoekenden bij. De taakstelling van het Rijk maakt dat we alternatieven zoeken, en daarom hebben we samen met de woningcorporaties de mogelijk geschikte panden in eigen bezit op een rijtje gezet.” De hulp van de dorpen zelf is daarbij hard nodig, aldus Souverein. “We hebben de dorps- en huurdersverenigingen bijgepraat, en zodra we meer duidelijkheid hebben gaan we vanzelfsprekend ook uitgebreider met inwoners in gesprek.”

Gezinnen
Eerder werd al bekend dat het voormalige pand van Andes in Exloo, van eigenaar Woonservice, voor hetzelfde doel in beeld is. De gemeente ontvangt lijsten met toegewezen vergunninghouders van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Samen met COA en Vluchtelingenwerk wordt uiteindelijk bepaald wie waar geplaatst wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-