Direct naar de inhoud.

Hobbyradio op de middengolf vanaf vandaag legaal

 • door:
 • op:

828-AM-Heinenoord-1038x576STADSKANAAL – De middengolf (AM) in Nederland krijgt een nieuwe toekomst. Daarmee wordt de omroepband nieuw leven ingeblazen. De overheid gaat vanaf vandaag klein- vermogen omroep legaal toestaan. Hiermee komt een wens uit van vele goedwillende radiohobbyisten die nu nog vaak een illegale radiozender gebruiken om hun polka’s en smartlappenmuziek ten gehore te brengen.Radio-geschiedenis.jpg Er zijn wel enkele spelregels:

Het Agentschap Telecom maakt onderscheid in drie categorieën voor Low Power Amplitude Modulatie (LPAM). Vanaf vandaag kunnen er vergunningen worden aangevraagd voor de categorieën: hobbyradio (1 watt) , kleine omroep en evenementen (100 watt maximaal). De nieuwe categorieën zullen bestaan naast de huidige categorie middengolf vergunningen. De vergunningen worden uitgegeven op volgorde van binnenkomst. Een aanvraag kan gedaan worden mits het Commissariaat voor de Media ook een vergunning heeft verleend.

Er zijn een beperkt aantal middengolf frequenties beschikbaar voor de nieuwe categorieën. De frequenties 747, 828, 1035, 1251, 1395 kHz zijn bestemd voor de categorie kleinschalige omroep en evenementen, met een maximaal vermogen van 1 Watt tot 100 Watt. Als gevolg van een afspraak tussen Albanië en Nederland mag de frequentie 1395 kHz door Nederland uitsluitend gebruikt worden tussen zonsopkomst en zonsondergang. Voor deze omroepen geld een minimale herhaalafstand van 60 kilometer bij 100 Watt per frequentie. De frequentie 1485 kHz is uitsluitend bestemd voor de categorie laag vermogen met een maximaal zender-uitgangsvermogen van 1 Watt.  Of een middengolf opstelplek wordt aangewezen of dat deze vrij is om zelf te kiezen is nog niet helemaal duidelijk. De antenne voor een middengolfzender is qua afmeting al gauw rond de 60 meter lang.

Het AT brengt voor het verlenen van de vergunning €153,00 in rekening. Voor het toezicht in de categorie tot 1 Watt wordt jaarlijks €161,00 in rekening gebracht, en voor de categorie tot 100 Watt €428,00. Ook moet rekening worden gehouden met de BUMA en SENA rechtenorganisatie.

[ bron: semsland.nl ]

37 reacties op “Hobbyradio op de middengolf vanaf vandaag legaal”

 1. dit vind ik beginnen te lijken op comerciele flese trekerij want de hobbypiraat mag dan wel na de aanvraag van een verguning vrij gebruik maken van een ferqentie maar word dan wel gedwongen om daar baken met geld er tegen aan te gooien wat de kleine man niet in een bescheten doekje bezit want er word gesproken over een bedrag van 153 euro voor de toezicht want ja er word nog wel over de schouders mee gekeken en zelfs moet men jaarlijks 161 euro betallen voor een categorie tot 100 wat maar er word niet gesproken of het hier gaat om een evennementenzender en je mag ook nog eens de buma en sena gaan vetspeken wat word hier dan vrij gegeven als ik vragen mag de hobbypiraat word dan hier als ik het goed lees een melkkoe van het AT want wat brengt die buma en sena dan nu in rekening voor het draaien van een plaatje als we dat eens gaan berekennen zijn we net zo veel kreit aan het ligaal draaien op de am als dat we een keer op de fm band worden gepakt door de heren van telecom divicie dus als ik het voor het zeggen heb maakt het eigelijk niets uit of je nu op de fm band gaat zitten of de AM het word allebei even duur ik zou zeggen geef die FM band ook maar vrij en dan ook echt vrij dat is veel mooier draaien

  • Roel je lijkt wel een klein kind
   commentaar hoe iemand typt
   sorrie dat vind ik stumpers die zo reageren
   om alleen maar iemand de grond in te trappen
   laat ieder in zijn waarde

 2. totale kosten plaatje zal ongeveel 6000 euro worden met buma/sena cvdm en at kosten dus ruim 500 in de maand

 3. Het zal mij benieuwen of de buma/Sena ook rekening zal houden met het kleine bereik en de lage luisterdichtheid op de middengolf bij het gebruik van lpam. Indien dit niet het geval zal zijn is dit m.i. goede initiatief gelijk ten dode opgeschreven vrees ik?

  Verder is alleen de 1485 kHz toegewezen aan de <1W categorie. Dat wordt ook dringen geblazen, lijkt me?

  Ook de kosten voor de licentie vind ik hoog in vergelijking met die voor een reguliere zendamateur. Maar al met al is het een goed initiatief zij het met de nodige mitsen en maren. Men had immers ook helemaal niets kunnen doen? Waarschijnlijk zal voor de FM in 2023 hetzelfde gaan plaatsvinden als de migratie naar DAB+ is voltooid en de reguliere FM zenders zullen worden uitgeschakeld?

 4. Tja, het instituut BUMA/STEMRA ziet de kassa alweer rinkelen. Voornamelijk om de salarissen voor hun medewerkers te spekken wat dit instituut een instituut maakt dat er is voor zichzelf en zodoende zichzelf nodeloos instant houdt. Op Spotify krijgt de artiest slechts een zeer klein bedrag en dit zou ook de maatstaf moeten worden voor LPAM-rechtenbeleid van BUMA/STEMRA. Maar dit is Nederland! Wat frequentiebeleid betreft zou men wat LPAM betreft de low-power frequenties kunnen inzetten. Daar hoort die 1495kHz ook bij maar er zijn er meer. Ik denk hierbij aan de 1350kHz bijvoorbeeld. Gewoon Europa-wijd coördineren. En met dat ene Wattje richt je heus geen schade aan tenzij je buurman ook gelijke plannen mocht hebben. Volg de richtlijnen die de FCC heeft opgesteld in de USA. Waarom moeten we toch iedere keer het wiel gaan uitvinden in dit rare land. In de 80’er jaren kregen we MARC, het legaal uitzenden op de 27mHz band, weten we het nog? Kostte toen ook geld om een licentie te halen op het postkantoor. Wat een gekluns! En nu herhalen we het gekluns. Typisch kneuterig en belerend Nederland.

 5. hallo waar om maken ze geen Frequentie.fm voor ons vrij dan met maximale vermogen draaien en met goedgekeurd zender dan wel met een Licentie dan zijn wij overal van af en kost overheid ook geen geld meer op achter die piraten aan te gaan wat handen vol geld kost laten ze daar meer tijd en andere dingen steken

 6. Ik weet niet of je met deze zenders winst mag maken doormiddel van sposoren, donaties of reklame , dat zou natuurlijk de aantrekkingskracht flink verhogen voor diegenen die met deze zenders werken.
  Het is wel zo dat de tijden zijn veranderd ; de middengolf is lang niet meer zo aantrekkelijk als pakweg 40 jaar geleden. Vooral door de komst van internet, commerciële radio op FM en natuurlijk DAB. Verder is het storingsniveau op de middengolf ( vooral in de stedelijke gebieden ) flink toegenomen.
  Ik vind het overigens wel goed dat lpam wordt toegestaan .

 7. Dit wordt een grote fiasco. AM is an het doodbloeden en met die vermogens, zeker met die 1 Watt, haal je het einde van de wijk niet eens, zeker niet met alle storingperikelen,

  FM kan men wel vergeten. DIe frequentie is in de achterkamers al verdeeld onder andere gebruikers, zodra alle zenders op DAB zitten.

  De kosten mogen dan hoger zijn dan de legale zendamateur, 2 meter, 70 centimeter en HF banden, maar houdt er wel rekening mee dat deze mensen geen muziek uitzenden en daarvoor wel een examen hebben moeten afleggen.

  Vergeet dus AM maar, want ook de gemeenten geven geen vergunningen zomaar weg voor een minimale 60 meter antenne.

  Een goeie “piraat” bereikt vele mensen meer op Internet. Kwaliteit in het beste stereo en geen gezeur met antennes.

 8. AT rekent zich weer rijk zoveel geld om met 1 watt te mogen draaien das dus alleen voor je eigen straat.

 9. Dit is de herhaling van de jaren 80 voor de 27 mc laat dit lekker doodbloeden straks kan je voor niks met klein vermogen zenden op de am als niemand gebruik maakt van deze aanbieding heeft het at lekker niks en de overheid ook niet deze zijn alleen maar uit op geld niemand wil meer op de am dus verzinnen ze deze truk om aan geld te komen en praten niet over buma/stemra als de frequentie aan je verkocht is moet je direct buma/stemra betalen

 10. Laat dit lekker doodbloeden straks kan je voor niks met klein vermogen zenden op de am als niemand gebruik maakt van deze aanbieding heeft het at lekker niks en de overheid ook niet deze zijn alleen maar uit op geld niemand wil meer op de am dus verzinnen ze deze truk om aan geld te komen en praten niet over buma/stemra als de frequentie aan je verkocht is moet je direct buma/stemra betalen

 11. Wie zit hier nu op te wachten. Kijk op Internet, dit staat vol met Legale Radio Hobbyisten, die hun plaatje draaien via Internet Radio Stations, Hier betaal je ook uiteraard Buma / SENA .En met een beetje geluk luisteren ze over de hele wereld mee. Dus wie zit er nu nog te wachten op een AM Frequencie.

 12. POSITIEF INITIATIEF

  Hier is de kans om legaal op de middengolf te komen.Laten we eerlijk wezen iedere hobby kost geld en op deze manier hoef je niet meer met angstige gevoelens achter de microfoon plaats te nemen.Persoonlijk vind ik het wel duur maar als dxer heb je nu de mogelijkheid.Hopelijk verneem ik via blogs of andere websites julie “legale” ervaringen met 1 of 100 watts.

 13. Sjonge jonge wat een gedoe allemaal maar waarom betalen we aan de BüMa en Sena ze krijgen ook van de Internet stations minimal €50,.bij al 5 luisterraars en daarna komen de rest van de jakhalzen cvdm,reclamecode commissie,telecom. Ga maar eens van minimaal € 6000 uit per jaar uit.

 14. Met 1 watt de wijk door komen op am ? 2500 per jaar betalen aan sena ! Dan komt de buma stemra er nog bij. Wanneer schaffen we met z’n allen deze zichzelf in stand houdende maffia organisaties eens af ? De buma directeur heeft als loon 447.000 euro per jaar !! Bands en songwriters komen al tientallen jaren langs bij de piraten om hun nummer te laten draaien!! Die moeten het hebben van hun optredens.Optreden tegen zwendelaars. Zulke masochisten kunnen we toch niet zijn om onszelf te laten koeieneren en mensen hun plezier te laten ontnemen door dergelijke maffia ? Opdoeken en veroordelen die maffia hap ! Tot die tijd, vrije radio in een niet vrij land ! Mensen horen vaak toch liever bezielde radiomakers..

 15. @Bert Mulder
  Er zijn prima LPAM-antennes zelf te maken. Dit zijn de antennes die erg klein zijn en dus weinig ruimte vragen. Prima voor die ene Watt. Als zo’n kleine antenne goed wordt gemaakt én afgeregeld, dan kun je er zeker meer dan twee kilometer bereik mee hebben. Hobbyradio!

 16. Ten eerste de internetpiraten betalen volgens mij nergens voor, en als dat in Nederland wel moet verkassen ze het IP-Adres naar waar er geen wetgeving is.
  Volgens mij is het ook nog zo dat platen van een bepaalde leeftijd zijn vrijgesteld wie en hoe gaat dat gecontroleerd worden???
  Dan het geringe vermogen en de geluidskwalitijd maken het luisteren op de AM zeer onaantrekelijk verder gaat het zoals al eerder is genoemd er een puinhoop ontstaan vanwege de beperkte freq. uitgave.
  Hoe en wat moet je zender gekeurd worden of mag je alleen bepaalde goedgekeurde zenders gaan gebruiken??
  Ik zie alleen maar onduidelijkheid.
  AM is zeer weergevoellig dus op maandag is alles goed en op dinsdag klopt er weer niets van wie en hoe word dat geregeld???
  Ik denk dat het een manier is, om aan een nutteloze band nog wat geld te verdienen.

 17. tjonge het ook nooit goed ook.mogen ze eindelijk met een vergunning,op de mw uitzenden is het weer niet goed,en overigens hoef je geen buma/stena rechten te betalen,dan moet je wel op zoek naar muziek die rechten vrij is ,kun je op internet vinden,of eigen gemaakte muziek,of alleen spraak…wat internet radio aangaat en je wilt top 40 muziek gebruiken dan moet je rechten betalen maar dan geld wel hoe meer luisteraars hoe meer je betaald,stel de stream af op 25 luisteraars dan betaal je minder..dan als je er 1000 hebt

 18. Wat een doelloos debat!
  Am is de band waar ik vroeger als radioamateur mee begon door vooral
  Te expirimenteren.
  Dan vond ik nog wel eens wat uit.
  Wat een prachtige tijd was dat.
  Dat experimenteren.
  Het uitzenden met muziek was vaak de kers op de taart.
  De uitkomst van je experimenten hoorde je dan terug , in de kwaliteit
  Van de modulatie. Je genoot dan niet alleen van de muziek, maar ook van
  De prestatie van al je geknutsel.
  Later kreeg ik vaak te horen, waarom ik geen z.g. “echte” zendamateur wilde worden.
  Dat is in de eerste plaats totaal niet te vergelijken met je am hobby.
  Het knutselen had waarde. Dit zie ik totaal niet in het huidige en officele amateurbanden.
  Dat gelul over antennes en het elkaar afkraken. Of het gezwets over de boot waar ze op varen.
  Of in welk land zij als nederlander vertoeven.
  Wat intresseerd mij dat nu?
  Dat soort luitjes WIL ik niet eens mee praten of bij horen.
  Nu de MG vrijgegeven wordt, ook hier weer.
  Hetzelfde effect als op de 11meter band.
  Een hoop gelul en weinig wol.
  En dan dat geld joh….. Waar hebben we het hier nu nog over?
  Gewoon…. Laten liggen die boel.
  Laat ze het lekker weggeven aan die z.g. officiele zendamateur_goeroes.
  Hebben die er ook weer een bandje bij.
  Toch?

 19. FM BESTAAT NIET;–ULTRA KORTE GOLF BESTAAT HET WEL;-EN IKZELF ZEGT ALTIJD ZO FM IS FRIESCHE
  MEREN MOETEN GAAN HETEN HOREN TE ZIJN?-ULTRA KORTE GOLF EN JE HEBT NOG EEN KORTE GOLF
  BAND OP JE WERELDONTVANGER TOT JE BESCHIKKING!

 20. Wat ik Jammer vind is dat je geld moet betalen wat doe je voor kwaad je zend alleen de muziek uit. Als ik een artiest zou zijn ik zouw het geweldig vinden als ik op de radio kwam!

 21. dit is de schuld van de zanger zelf toen de piraat waren ze blij dat hen plaatje nog wel gedraaid werd er zijn nog die de piraten zo als ze ons noemen maar dat zijn we niet we houden van onze muziek dat is henk wijngaar die steek het niet onder stoelen en banken en hou van de zender die zijn muziek draaien maar npo12345 vinden dat niets

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-