Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Stadskanaal houdt huishoudboekje op orde

,,We voeren een solide financieel beleid. We houden het huishoudboekje op orde. De bezuinigingsmaatregelen liggen op koers. Nieuwe bezuinigingen zijn op dit moment niet nodig. Toch zijn we op onze hoede, omdat er veel onvoorspelbare financiële risico’s zijn”, aldus wethouder Jan Willem van de Kolk van Financiën. Deze risico’s zijn de decentralisaties die op de gemeente afkomen en de extra miljardenbezuinigingen die het Rijk mogelijk gaat treffen.

Met het oog op de ontwikkeling van de financiële positie voert het college de opdracht van de raad uit om het Ombuigingsplan 2011-2014 uit te voeren. Dit ombuigingsplan ligt op koers. De bezuinigingen van 6,1 miljoen (waaronder die op de eigen organisatie van 1,4 miljoen euro tot en met 2014) worden naar verwachting grotendeels ingevuld.

Het college wil het overschot van negen ton op de meerjarenraming aanmerken als financiële ruimte voor het opvangen van financiële risico’s. Het gaat om de decentralisaties (begeleiding AWBZ en Jeugdzorg), de invoering van de Wet Werken naar Vermogen, het niet realiseren van de geplande ombuigingsmaatregelen en de kortingen op de algemene uitkering door het Rijk.

De voorjaarsnota 2012 is een tussentijdse rapportage over de realisatie en uitvoering van de begroting. Het geeft de stand van zaken weer met de financiële consequenties voor zowel het begrotingsjaar als de jaren (2013-2015) die daar op volgen.

De perspectiefnota 2013-2016 geeft inzicht in de ontwikkeling van de financiële positie van de gemeente voor 2013 tot en met 2016. Ook legt het college de raad keuzes voor over nieuwe beleidswensen en rapporteert over de invulling van de ombuigingsmaatregelen. Op maandag 21 mei 2012 behandelt de gemeenteraad de twee documenten, inclusief de uitwerking van het ombuigingsplan 2011-2014. De raad houdt dan ook de algemene beschouwingen. De raadsvergadering begint op 21 mei 2012 al om 14.00 uur.

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.