Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Acht gemeentebesturen slaan handen ineen met SW-transitieplan

In dit plan wordt aangegeven hoe de huidige SW-bedrijven Wedeka en Synergon moeten worden omgevormd tot een bedrijf dat effectief en efficiënt uitvoering kan geven aan zowel de WSW als de nieuwe Wet Werken naar Vermogen (vanaf 2013).

Het transitieplan heeft als ambitie om zoveel mogelijk medewerkers van Wedeka en Synergon op de reguliere arbeidsmarkt te plaatsen. Ook kan het arbeidsvermogen van deze medewerkers optimaal worden benut.

De uitgangspunten in het plan zijn onder meer de versterking van de regionale werkgelegenheid, een gezamenlijke werkgeversbenadering, betere benutting van de arbeidsproductiviteit en de mogelijke ontwikkeling van publiek private samenwerkingsvormen.

Tekorten

Wanneer de gemeentebesturen niet ingrijpen, lopen de tekorten van de SW-bedrijven in de komende jaren sterk op. Zonder ingrepen leidt het tot een tekort van 17 miljoen euro in 2015. Na uitvoering van het realistische transitieplan is er nog steeds een tekort, maar dan van 9,4 miljoen euro (5,4 miljoen voor Wedeka en 4 miljoen voor Synergon).

Dat komt mede doordat Oost-Groningen naar verhouding bijna vier keer zoveel mensen met een dienstverband in de Sociale Werkvoorziening (SW) telt als elders in Nederland. De werkloosheid is er twee keer zo hoog. In een brandbrief aan staatssecretaris De Krom hebben de acht burgemeesters van de genoemde gemeenten deze problematiek al aangegeven.

Bij de SW-bedrijven Wedeka en Synergon zijn momenteel respectievelijk 2.000 en 1.400 werknemers actief. Wedeka is het SW-bedrijf voor de gemeenten Stadskanaal, Veendam, Vlagtwedde, Menterwolde en Borger-Odoorn; Synergon is het SW-bedrijf voor de gemeenten Oldambt, Pekela en Bellingwedde.

Nu het transitieplan is vastgesteld door de gemeentebesturen, gaan de gemeenteraden zich erover uitspreken. Voor 1 mei moet het transitieplan door de gemeenten worden aangeboden aan het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Geplaatst door

Programmamaker/hoofdredacteur. Maakt deel uit van het managementteam (MT) streekomroep RTV1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.