Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Vaccinatieplicht tegen Q-koorts

Publieks-, kinder-, zorg- en logeerboerderijen hebben gemeenschappelijk dat bezoekers in contact kunnen komen met aanwezige diersoorten. Dit contact verhoogt de kans dat bezoekers besmet raken met een ziekte waarvan deze dieren drager zijn. Een dergelijk risico is altijd aanwezig, maar de kans dat bezoekers daadwerkelijk ziek worden, moet zo klein mogelijk worden gehouden.

Maatregelen Q-koorts

Q-koorts is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie die van dier op mens kan worden overgedragen. In Nederland zijn vooral melkschapen en -geiten de bron van besmetting voor mensen. Het pakket van maatregelen dat de overheid heeft opgesteld om het risico voor de volksgezondheid te beperken, kent een aantal passages specifiek voor locaties met een publieksfunctie:

  • alle aanwezige schapen en geiten moeten gevaccineerd worden (vaccinatieplicht)
  • dieren moeten vóór 1 januari 2012 volledig gevaccineerd zijn en in ieder geval twee weken vóórdat het dier gedekt wordt of dekt
  • tijdens het aflammeren mag het publiek geen toegang hebben tot de dieren (afzonderingsplicht)
  • naast de vaccinatiegegevens moet ook van alle geslachtsrijpe geiten en schapen de dek- of inseminatiedatum en geboortedatum vastgelegd worden in het IR centrale databanksysteem van Dienst Regelingen (registratieplicht)

Meer informatie over de vaccinatiecampagne vindt u op de website van de nieuwe Voedsel- en Warenautoriteit  (nVWA)

Geplaatst door

Programmamaker/hoofdredacteur. Maakt deel uit van het managementteam (MT) streekomroep RTV1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.