Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Van krimp naar kwaliteit in Oost-Groningen

Oost-Groningen is de algemene omschrijving van onze regio en bestaat uit zeven gemeenten: Oldambt, Menterwolde, Pekela, Veendam, Stadskanaal, Bellingwedde en Vlagtwedde.

De veranderingen in de bevolking plaatsen deze gemeenten en andere betrokken instanties voor nieuwe opgaven op alle gebieden van leefbaarheid en op de woningmarkt. Hoe moeten we op de veranderingen in de bevolking inspelen om ervoor te zorgen dat Oost-Groningen voor de huidige en toekomstige bewoners een plezierig, vitaal leefgebied blijft?

Woon- en Leefbaarheidsbasisplan Oost-Groningen

Na een voorbereiding van tien maanden heeft in juli 2011 de Bestuurlijke kerngroep, bestaande uit bestuurders van de diverse gemeenten en de provincie Groningen, het Regionaal Woon- en Leefbaarheidsbasisplan Oost-Groningen vastgesteld.

Voor de titel van het rapport is bewust gekozen voor ‘basisplan’. Het belangrijkste uitgangspunt is, dat het plan de basis biedt waarop gemeenten onderling kunnen samenwerken.Tegelijkertijd stelt het plan een strategie en raamwerk voor om de samenwerking te zoeken tussen gemeenten, burgers, bedrijven en tal van maatschappelijke, regionale organisaties. De betrokkenheid van deze partijen en personen is noodzakelijk om de kwaliteit van het wonen, winkelen, werken, leren en leven in Oost-Groningen op een hoger niveau te brengen.

Het basisplan richt zich op verschillende clusters waarin deze samenwerking tot stand moet komen, zoals:

  • economie: het versterken van een startersklimaat
  • wonen: aanpak van slechte particuliere woningen en opstellen van subregionale prestatieafspraken
  • zorg: diverse actielijnen
  • onderwijs: versterking van het beroeps- en het primair onderwijs
  • cultuur en Nieuw Burgerschap

Een aantal van de in het plan genoemde ontwikkeltrajecten zijn al gestart, anderen worden dit najaar opgestart.
Het plan is 19 september jl. gepresenteerd aan alle Colleges en raadsleden van de betrokken gemeenten, de Statenleden en vertegenwoordigers van de (maatschappelijke) organisaties die bij de ontwikkeling van het plan betrokken zijn geweest.

Geplaatst door

Programmamaker/hoofdredacteur. Maakt deel uit van het managementteam (MT) streekomroep RTV1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.