Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Philipsterrein aan de Electronicaweg in Stadskanaal

Stadskanaal –
Aanstaande zaterdag, 16 juni, om 14.30 uur vindt de eerste landelijke herdenking plaats van brandweermensen die sinds 5 mei 1945 tijdens een repressief optreden hun leven hebben gegeven in dienst van de samenleving.
Ook in de regio Groningen wordt op hetzelfde tijdstip een herdenking georganiseerd. De landelijke herdenking is de eerste herdenking bij het Nationaal Brandweermonument in Arnhem. In aanwezigheid van minister Opstelten, enkele honderden nabestaanden en andere genodigden zal in Arnhem eer worden bewezen aan omgekomen brandweermensen.

Het nationale monument is een aanvulling op de herdenkingsplaatsen die in gemeenten en kazernes zijn ingericht voor omgekomen brandweercollega’s en wordt met de herdenkingsceremonie op 16 juni officieel in gebruik genomen. Het Nationaal Brandweermonument is ontworpen en gemaakt door kunstenaar Jeroen Doorenweerd. Hij heeft bij het monument een installatie gebouwd waarmee het Ereteken kan worden gemaakt. Dit Ereteken wordt gevormd door twee waterstralen uit brandweerspuiten die elkaar op 10 meter hoogte treffen en daarmee een ereboog vormen. Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie zet, tijdens de ceremonie, het Ereteken in werking voor de brandweerlieden die tijdens hun werk het leven hebben verloren. Vanuit de regionale brandweer Groningen gaat een delegatie van de regionale korpsleiding en korps Veendam naar de landelijke herdenking.

Op hetzelfde tijdstip als de herdenking in Arnhem, om 14.30 uur, worden in het hele land herdenkingen met het Ereteken georganiseerd. Daarmee wordt eer betoond aan omgekomen brandweermensen. Tegelijkertijd wordt hiermee aandacht gevraagd voor de risico’s van het brandweervak. Brandweermensen doen hun werk voor de samenleving en daar zijn risico’s aan verbonden. In Veendam vindt een herdenking in besloten kring plaats. Bij het voormalige Philipsterrein aan de Electronicaweg in Stadskanaal vindt om 14.30 uur een gezamenlijke, openbare herdenking plaats.

Geplaatst door

Programmamaker/hoofdredacteur. Maakt deel uit van het managementteam (MT) streekomroep RTV1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.