Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Super gemeente Zuid Groningen: Luchtballon of briljant

Ik was er al bang voor. In mijn vorige column wees ik reeds duidelijk naar het tijdverlies en geneuzel bij een ‘ toch niet te voorkomen ‘ herindeling van de Zuid Groninger gemeenten..

 

Eerder al werd er fors op de rem getrapt door de SP Bellingwedde die uit de brainstormsessies stapte. Vervolgens legt Gemeente Belangen Vlagtwedde een bom onder het onderzoek van Bureau Berenschot en zet  de gemeenteraad van Vlagtwedde de samenwerking met gemeente Stadskanaal op een laag pitje. Was de communicatie rondom de verplaatsing van de brandweerkazerne in Stadskanaal de bekende druppel? Hoe dan ook uit bovenstaande blijkt dat een kleine groep mensen het beslissen voor de grote massa. Waarom geen referendum houden? Bij zo iets belangrijks blijken zelfs gemeenteraden met de handen in het haar te zitten. In de afgelopen jaren is er goede samenwerking  ontstaan  tussen de gemeenten onderling. Dat moet je koesteren. Natuurlijk zal ook Stadskanaal boter aan zijn hoofd hebben.  Maar het echte gekissebis is eigenlijk pas begonnen toen het woordje ‘herindeling’ in het spel kwam. Blijkbaar komen er nu niet alleen sentimenten maar vooral ook enkele  ego’s in gevaar.  Alles wordt uit de kast gehaald om  maar niet te hoeven herindelen.  Als de politici van de gemeente Vlagtwedde dan ook nog eens openlijk wél de liefde verklaren aan buurgemeente Bellingwedde komt dat als een mokerslag aan in politiek Stadskanaal.

Veendam
Maar niet getreurd want er zijn nog meer opties voor de Groninger vlekkenkaart. Veendam en Stadskanaal zijn ook al jaren goede partners en werken samen op gebied van ouderenzorg, gezondheidszorg, welzijn op economisch gebied, kunst en cultuur etc.. Er heerst een bepaalde chemie tussen de gemeente Veendam en Stadskanaal. Het prachtige (Stads)kanaal wat overgaat in het Oosterdiep deelt onze cultuur. Nu de onderhandelingen tussen Stadskanaal en Vlagtwedde/Bellingwedde vastgelopen zijn kan Veendam mogelijk redding brengen. Er doet zich in Veendam namelijk een soortgelijke situatie voor als hier. Menterwolde zet zijn hakken in het zand.  Wordt het dus niet tijd om de grenzen te verleggen? Financieel beter worden en meer werkgelegenheid creeren, daar gaat het om in onze regio. Nederland is veranderd. Europa wordt machtiger. We mogen hier niet blijven stilstaan.

Supergemeente
Terwijl de gevestigde lokale politic zich nog afvragen hoe nu verder, komen er frisse nieuwe geluiden uit de wandelpaden. Een nieuwe generatie laat zich horen. Iets wat steeds vaker naar voren komt is de optie:  Veendam, Stadskanaal, Pekela’s, Vlagtwedde en Bellingwedde. Een grote supergemeente. Hier valt alles op zijn plaats. Voldoende werk, gezondheidszorg, kunst en cultuur, sport, recreatie, wonen. Bovendien kan ieder dorp zijn eigen identiteit bewaren met een eigen vorm van lokaal bestuur. Daar is vast wel een constructie voor te bedenken. Neem nu Stadskanaal Noord, het gaat bijna naadloos over in Wildervank. Wat een prachtige driehoek om gezamenlijk werkgelegenheid te creëren. Natuurgebied voor de recreant maar ook volop ruimte voor uiteenlopende projecten. En dan de mogelijkheid voor kabel provider SKV zich verder uit te breiden en de concurrentie aan te gaan met Ziggo. Goed voor de burgers, een gezonde concurrentie strijd in een veranderend medialandschap. De trein, gas en zout winning, bio en zonne energie, landbouw en veeteelt, recreatie etc. Er zijn volop mogelijkheden voor onze regio. Een gemeente Zuid Groningen met 100.000 inwoners verdeeld over prachtige plaatsen. Daar moeten we naar toe. Dat moet toch binnen 5 á 6 jaar te realiseren zijn. Een klimaat waarin ondernemers en bewoners zich thuis voelen. Een supergemeente wat lacht naar de Stad Groningen. Het nieuwe gemeentehuis? Ik hoor het u zeggen.. Dat bestaat dan niet meer in de vorm zoals we het nu kennen. Burgers kunnen online de zaken afhandelen. In maart 2014 zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen. Wat een uitdaging..
 

Bert Jan Brinkman
op persoonlijke titel
column zomer 2012
 

Geplaatst door

Maakt deel uit van het redactie en managementteam (MT)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.