Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Brand in kartcentrum

In het gebouw bevond zich asbesthoudend materiaal. Bij de brand zijn naast asbestvezels, ook asbesthoudende stukjes/flinters vrijgekomen. Er zijn geen andere gevaarlijke stoffen in het gebouw opgeslagen of vrijgekomen. Tijdens de brand hebben de hulpverleningsdiensten (HVD/GGD) een deel van het gebied afgezet. Ook hebben direct omwonenden en bedrijven in de directe nabijheid (binnen het afgezette gebied) vanochtend 1 augustus 2012 een brief van de Hulpverleningsdienst Groningen ontvangen waarin staat wat u wel en niet moet doen.

Omdat we meldingen kregen van asbest buiten het afgezette gebied wordt op dit moment ook de aangrenzende omgeving op de aanwezigheid van asbest onderzocht. Dit wordt gedaan door een in asbestherkenning gespecialiseerd bedrijf, Search Ingenieursbureau b.v.. Bewoners van het afgezette gebied en deze aangrenzende omgeving hebben een bewonersbrief ontvangen met uitgebreidere informatie met betrekking tot het risico, getroffen maatregelen en het opruimen.

Wordt er asbest gevonden, dan wordt dat door een speciaal daarvoor toegerust bedrijf opgeruimd. De medewerkers van dit bedrijf hebben beschermende pakken aan. Dit betekent niet dat het opruimen zo gevaarlijk is, dat u er niet in de buurt mag komen. De schoonmakers dragen dergelijke pakken, omdat ze dagelijks met asbest in aanraking komen. Alleen vaak en veel werken met asbest, zonder beschermende kleding, is gevaarlijk. Het risico van het inademen van vrijgekomen asbestvezels is inmiddels geweken.

Omwonenden wordt gevraagd om het gebied niet in en uit te gaan als dat niet nodig is. Dit bemoeilijkt het opruimen van de asbestdeeltjes. Tijdens de opruimingswerkzaamheden kan het zijn dat wegen tijdelijk worden afgezet.

Met de genomen maatregelen bij deze asbestbrand is het risico zo klein mogelijk geweest, dat er in feite geen sprake is van een extra risico voor uw gezondheid.

Voor vragen kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met een milieumedewerker van de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling en Beheer van de gemeente Stadskanaal, telefoonnummer (0599) 631 631.

Voor gezondheidsvragen kunt u altijd terecht bij de GGD, afdeling Algemene Gezondheidszorg, telefoonnummer (050) 367 40 00.

Voor algemene informatie over asbest en wat te doen als u in de buurt asbestdeeltjes denkt te zien, kijk op www.ggd.groningen.nl/asbest.

Geplaatst door

Programmamaker/hoofdredacteur. Maakt deel uit van het managementteam (MT) streekomroep RTV1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.