Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Herindeling Pekela en Veendam te kleinschalig

VEENDAM /PEKELA – Bij de samenvoeging van de ambtelijke organisaties van Veendam en Pekela in De Kompanjie, hebben beide gemeenten afgesproken de samenwerking regelmatig te evalueren. De eerste evaluatie – uitgevoerd door Bureau Berenschot – is inmiddels afgerond. Uit de conclusies blijkt dat de samenwerking in De Kompanjie een positieve stap is geweest. De samenwerking is een belangrijke impuls geweest om de kwaliteit van de ambtelijke organisatie te verbeteren en de kwetsbaarheid te verminderen. Dit sluit volledig aan bij de beweegredenen die aan de vorming van De Kompanjie ten grondslag hebben gelegen.

De conclusies uit het rapport laten zien dat De Kompanjie op de korte termijn zou moeten doorgroeien in de ontwikkeling om twee besturen te bedienen. Met de huidige omvang bevindt de organisatie zich volgens gemeenten ‘aan de onderkant’ van de gewenste schaal. Een grotere schaal zou meer kwaliteitsvoordelen kunnen opleveren en de kwetsbaarheid van de organisatie verder kunnen verminderen. Voor zowel Pekela als Veendam geldt dat de huidige vorm van samenwerking voor de korte termijn bestendig is en dat bestuurlijke zelfstandigheid voorop staat.

Voor de (middel)lange termijn staan beide gemeenten open voor een uitbreiding van het aantal deelnemers. Een herindeling op kleine schaal zien Veendam en Pekela niet zitten. Op de lange termijn zou alleen herindeling op de schaal van bijvoorbeeld de Oost-Groninger gemeenten voor beide gemeenten een voldoende robuust toekomstperspectief bieden.

De aanleiding voor dit onderzoek ligt in de afspraken die de gemeenten in 2009 in VGG-verband hebben gemaakt. De bestuurskrachtmeting in 2008 heeft geleid tot een opdracht aan de gemeenten om zich verregaand te ontwikkelen in samenwerking op diverse terreinen. Een vervolgonderzoek in 2012 moet laten zien wat de gemeenten hebben bereikt op het gebied van samenwerking. Voor de gemeenten Pekela en Veendam geldt dat zij op ambtelijk gebied 100% samenwerken. In 2013 staat een totale evaluatie van De Kompanjie gepland. Deze tussenevaluatie laat voor De Kompanjie en de beide gemeenten nog geen volledig beeld zien.

Bron: persbericht

Geplaatst door

Programmamaker/hoofdredacteur. Maakt deel uit van het managementteam (MT) streekomroep RTV1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.