Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Refaja ziekenhuis blijft bestaan.

STADSKANAAL – De streekziekenhuizen in Stadskanaal, Emmen en Hoogeveen blijven bestaan. De gemeente besturen reageren verheugd op het advies van de achttien medisch specialisten. Deze medische specialisten zijn verenigd in een zogeheten danktank en willen binnen de samenwerking de ‘complexe’ operaties verplaatsen naar Emmen. Hiermee krijgt Emmen een Intensive Care van zeer hoog niveau. Stadskanaal en Hoogeveen behouden de meest gangbare operaties inclusief spoedhulp, polikliniek, beddenhuis, laboratorium en röntgenafdeling. De specialisten proberen ook de verloskunde overeind te houden.Het plan voor een nieuwe ‘interventiekliniek’ gaat hiermee in de ijskast.

Het advies van de denktank moet nog wel overgenomen worden door de raden van bestuur. Dat lijkt slechts een kwestie van tijd want volgens topman Guus Bruins van het Refaja zijn de reacties erg positief. Het advies wordt ook breed gedragen bij Leveste Middenveld. Leveste Middenveld is al een fusie van Emmen en Hoogeveen. Het Refaja sluit zich daar dan bij aan mits de Nederlandse mededingingautoriteit akkoord gaat.

De zorgverzekeraars Achmea en Menzis zijn ook positief. Voorwaarde is wel dat de huisartsen en ziekenhuizen nauwer samenwerken in een spoedzorgplein, zoals dat nu al in Hoogeveen het geval is. In de praktijk betekent dit dat de Spoedhulp van het ziekenhuis en de huisartsenpost worden samengevoegd. De medische specialisten verenigd in de danktank verwachten dat de bestaande ziekenhuizen in eerste instantie zeven tot acht jaar mee kunnen.

UPDATE: Het Scheperziekenhuis in Emmen en het ziekenhuis Bethesda in Hoogeveen mogen fuseren met het Refaja-ziekenhuis in Stadskanaal. Dat heeft de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) zojuist bekendgemaakt. 

Geplaatst door

Programmamaker/hoofdredacteur. Maakt deel uit van het managementteam (MT) streekomroep RTV1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.