Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Proef Steenmeel op de boerderij familie Schrör in Musselkanaal

Steenmeel in Friesland (foto: Nanne Nicolai)

MUSSELKANAAL – Nieuwe innovatieve bodemverbetering maakt bodem Veenkoloniën vitaler. Maandag 3 december aanstaande gaat om 16.00 uur het project Steenmeel als duurzame bodemverbeteraar in de Veenkoloniën van start op de boerderij van de familie Schrör in Musselkanaal. Gedeputeerde Wiebe van der Ploeg van de provincie Groningen zal daarbij de starthandeling verrichten. Met deze drie jaar durende proef willen de provincies Groningen en Drenthe een stap voorwaarts zetten in de verduurzaming van de landbouw in de Veenkoloniën.

Programma:
16.00 uur Welkom door de familie Schrör. Toelichting op het project door initiatiefnemer Bert Carpay (Carpay Advies). Belang van project voor Veenkoloniën door gedeputeerde Wiebe van der Ploeg. 16.30 uur Officiële starthandeling. 16.45 uur Informele afsluiting onder genot van koffie met koek.

Steenmeel in de Veenkoloniën:
De huidige bemesting zorgt ervoor dat de bodem verzuurt. Bemesting met steenmeel is een serieus antwoord op de afnemende vruchtbaarheid van de bodem. Deze natuurlijke vorm van bodemverbetering wordt al eeuwenlang op kleine schaal toegepast. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat deze oude techniek uitstekende kansen biedt om de vitaliteit van de bodem op een hoger plan te brengen. De bodem in de Veenkoloniën kampt met een laag organisch stofgehalte en is gevoelig voor droogte en stuiven. Met steenmeel worden de voedingsstoffen in de bodem beter verbonden, neemt de uit- en afspoeling af en zal op termijn de kwaliteit van het grond- en oppervlaktewater verbeteren. De productie van steenmeel is bovendien energievriendelijker dan bij de gangbare landbouwzouten het geval is. Het project in Musselkanaal moet de positieve effecten die wetenschappers verwachten voor bodem en gewassen aantonen en praktijkervaring opleveren.

Begin dit jaar is er ook een  proefproject Steenmeel gestart in Friesland. Meer info hierover lees je op nannesz.weblog

Geplaatst door

Programmamaker/hoofdredacteur. Maakt deel uit van het managementteam (MT) streekomroep RTV1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.