Direct naar de inhoud.

Meest positieve reacties nieuw centrumplan Borger

  • door:
  • op:
Wethouder Bruintjes
Wethouder J. Bruintjes (F: RTV Drenthe)

BORGER – De best haalbare oplossing voor de plaats Borger is een nieuwe centrumplan. Dat is de insteek van de gemeente Borger-Odoorn. De drukke N374 heeft het dorp in tweeën gehakt en daar wil Borger nu vanaf middels een nieuw centrumplan. De twee dorps gedeelten moeten dichterbij elkaar komen te liggen. Maar de drukke weg richting Nieuw Buinen en Stadskanaal mag niet weg, aldus wethouder Jacob Bruintjes in een eerder interview bij de regionale omroep RTV Drenthe.  De plannen voor deze centrumvernieuwing van Borger werden onlangs in de dorpskerk positief ontvangen en leverden 20 aanmeldingen op voor de klankbordgroep. Dat het onderwerp sterk leeft onder de bevolking, bleek wel uit de grote opkomst. Rond de 500 bezoekers hebben de inloopmarkt bezocht en hebben kennis genomen van de mogelijke plannen.

Positief

Zowel tijdens als na de inloopmarkt kon gereageerd worden via reactieformulieren. De gemeente heeft 51 schriftelijke reacties ontvangen. Daarnaast heeft de gemeente veel mondelinge reacties opgevangen. De reacties lopen erg uiteen en verschillen van ‘morgen beginnen’ tot ‘weggegooid geld’. De algemene teneur van alle verkregen reacties is echter positief: de aandacht voor Borger wordt erg gewaardeerd en de meesten zijn van mening dat er echt iets moet gebeuren in Borger.

Verkeer en verkeersveiligheid

De meeste reacties betreffen het verkeer: er worden zorgen uitgesproken over de doorstroming, oversteekbaarheid, grootte van de rotonde, de positie van langzaam verkeer (voetgangers en fietsers), parkeren, bevoorrading, geluid en stank. De gemeente vindt het belangrijk om zorgvuldig om te gaan met het verkeersaspect. Bij de verdere uitwerking van de plannen zal de gemeente dan ook met verkeersdeskundigen en simulatieprogramma’s onderzoeken hoe de verkeersveiligheid het best gewaarborgd kan worden.

Belangrijke centrumfunctie

Een andere veel voorkomende opmerking is dat de plannen geen oplossing bieden voor de verkeersdrukte van het doorgaande verkeer. Die constatering klopt. Een rondweg (natuur) en een tunnel (geld) zijn op dit moment niet haalbaar. Dat is echter geen reden om de opwaardering van het centrum dan maar achterwege te laten. De gemeente wil dat het dorp zijn belangrijke centrumfunctie houdt en een aantrekkelijke plek blijft voor bewoners en bezoekers. Daarom wordt het centrumplan ook grondig aangepakt in samenwerking met veel partijen die allemaal het beste willen halen uit de kwaliteiten en mogelijkheden die Borger rijk is. De plannen beloven een levendig en sfeervol dorp.

 Klankbordgroep

Via de reactieformulieren zijn er 20 aanmeldingen binnengekomen voor deelname aan de klankbordgroep ‘openbare ruimte’. De ondernemersvereniging Borger zal ook nog deelnemers aandragen. De grote belangstelling heeft de gemeente in positieve zin verrast. Iedereen die zich heeft aangemeld, ontvangt bericht over het vervolg. Het gemeentebestuur maakt graag gebruik van de denkkracht en zoekt nog naar een vorm om alle aanmelders te betrekken bij de verdere uitwerking.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-