Direct naar de inhoud.

Oost Groninger gemeenten zitten op zwart zaad en kampen met inwonerskrimp

  • door:
  • op:

oldambt_oost-groningenBELLINGWOLDE –  Het gaat niet goed met de gemeenten Bellingwedde, Delfzijl en Ten Boer. Ze zijn financieel volledig aan de grond en staan inmiddels onder financieel toezicht (curatele) van de provincie. Om weer gezond te worden moeten de gemeenten draconisch  gaan bezuinigen en samenwerken met buurgemeenten. De provincie gaat toezien hoe de drie gemeenten toekomstige financiële verplichtingen aangaan. Wil men wijzigingen doorvoeren in de uitgaven dient hiervoor vooraf goedkeuring van gedeputeerde staten.

Ook de nieuwe gemeente Oldambt staat op het lijstje van armlastige gemeenten maar nog niet onder toezicht. Gemeente Oldambt, voorheen Scheemda, Winschoten en Reiderland, staat inmiddels bekend als krimgebied en de provincie Groningen wil hier de komende jaren miljoenen gaan investeren voor het behoud van de leefbaarheid. Het inwoners aantal in de nieuwe (super)gemeente Oldambt is gedaald met 323 inwoners tot 38.770 inwoners. Ook Bellingwedde heeft te maken met een flinke terugloop van inwoners. Er wonen nu nog maar 8.986 inwoners. Vorig jaar waren er dat nog 9.283. In Zuid Groningen gaat het allemaal ietsje beter. Stadskanaal is redelijk stabiel gebleven met 32.856 inwoners en het aantal inwoners in de gemeente Veendam is zelfs met 7 inwoners toegenomen ten opzichte van vorig jaar. De Parkstad telt nu 27.926 inwoners.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-