Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Zware avond voor Bruintjes en Munniksma windmolenvisie informatiebijeenkomst

Bruintjes en Munniksma (F: RTVS)

Bruintjes en Munniksma (F: RTVS)

VALTHERMOND – Het is vanavond ‘bal’ tijdens de informatiebijeenkomst over de Drentse windmolenvisie in ‘Het Brughuus’ te Valthermond. Platform Storm en WindNee maken zich kwaad over de in haar ogen gebrekkige informatievoorziening van de overheid. Platform Storm is ook ontzet over de recente uitspraak van de Drentse PvdA. De partij heeft geheel onverwachts zich uitgesproken om op nog meer plaatsen in Drenthe windmolens te gaan plaatsen. Het voorstel is gelanceerd door voorzitter Eddy Veenstra van de Drentse Statenfractie. RTV Stadskanaal correspondent Gerrie Kremer is aanwezig bij de bijeenkomst en spreekt van een ‘geladen’ sfeer.

Eind 2012 leek de discussie over plaatsing en hoeveelheid windmolens juist afgerond met de gebiedsvisie windenergie van gedeputeerde Rein Munniksma. De Drentse PvdA wil echter nu het plafond van 280 megawatt vermogen aan windenergie alweer loslaten en gaat voor 600 megawatt. Veenstra stelt in zijn betoog dat niet heel Drenthe onder de windmolens moet komen. Hij wil vasthouden aan het Veenkoloniale deel van Drenthe. Met dit voorstel is het dus niet uitgesloten dat er nog meer windmolens geplaatst gaan worden langs de grens met Stadskanaal. Wil de provincie Drenthe inderdaad meer windmolens dan zal Provinciale Staten de omgevingsvisie die in 2010 werd aangenomen moeten openbreken. Hierdoor begint de politieke stoelendans weer helemaal van voor af aan en kunnen politieke partijen weer met hun eigen visie komen.

Tijdens de bijeenkomst vanavond in Valthermond werd er vooral gesproken door Wethouder Jacob Bruintjes van de gemeente Borger-Odoorn en gedeputeerde Munniksma. Onder regelmatig boe-geroep werd er uitgelegd dat vooral plaatsing van de extra grote windmolens de voorkeur heeft. Het voordeel van zo’n grote windmolen is dat de opbrengst in vermogen ook hoger is. Hierdoor hoeven er minder molens geplaatst te worden in de Clusters Gasselterboerveen, Nieuw Buinen en Valthermond. Bruintjes wil vooralsnog niets weten van de plannen van partijgenoot Eddy Veenstra.

Donderdagavond is er nogmaals een informatieavond over de Drentse windmolensoap. Deze wordt gehouden in (hoe toepasselijk) ‘De Stohalm’ in Gasselternijveen. Platform Storm roept op om zoveel mogelijk te komen, omdat anders gesteld wordt dat het verzet is gebroken. De organisatie wijst op het feit dat de Drentse visie slechts één van de drie plannen is waar minister Kamp straks uit gaat kiezen.

Bomvol 'Brughuus' tijdens windmolenvisie (foto: RTV Stadskanaal)

Bomvol ‘Brughuus’ tijdens windmolenvisie (foto: RTV Stadskanaal)

Geplaatst door

Programmamaker/hoofdredacteur. Maakt deel uit van het managementteam (MT) streekomroep RTV1

1 Reactie op “Zware avond voor Bruintjes en Munniksma windmolenvisie informatiebijeenkomst

  1. hoe je ook went en keert als de heren hun zin krijgen leven wij straks in geknipper van rode lichten wiekslagen stop dit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.