Direct naar de inhoud.

Transportbedrijf Nieboer in de spotlights

Bart (voor), Harry (midden) en Ronald.
Bart (voor), Harry (midden) en Ronald.

RTVS – Een verslag van Harry Woldhuis – Afgelopen zaterdag waren de presentatoren van het RTV Stadskanaal auto- programma “on the road again” te gast bij transportbedrijf Nieboer aan de Hoofstraat te Stadskanaal. Dit had alles te maken met het jubileumjaar van het Knoaster transportbedrijf! Verslaggevers Ronald Vissering, Harry Woldhuis, Bart Kuil en cameraman Marc Dol werden enthousiast ontvangen door de familie Nieboer. Harma echtgenote van huidige directeur Gerard Nieboer was al de hele morgen druk heen en weer geweest met verse bruine bonensoep en heerlijke broodjes!

Volvo FH12 van firma Nieboer
Volvo FH12 van firma Nieboer

De transport geschiedenis van Nieboer transport is al begonnen rond 1900 met de beurtvaart genaamd Snikke en leverden vooral aan bakkers, boeren, kruideniers en allerlei fabrikanten in de kanaalstreek. De vrachtauto kwam in de 20e eeuw op komst als concurrent tegen het vervoer per spoor wat de belangrijkste concurrent werd van de beurtvaart, veel beurtvaarders zoals Nieboer zagen een kans door de opkomst van benzine en Dieselmotoren een belangrijke rol in het wegtransport te nemen en zo werd Nieboer wegtransport geboren.

Dat daarom ‘het Stadskanaal’ een belangrijke rol speelde in het begin van de 20e eeuw spreekt voor zich en mag gezien worden als de levensader in die jaren van de economische bloei in de kanaalstreek. Tijdens ons bezoek kwamen veel verhalen naar boven van vroeger over het wegtransport maar ook de charme hiervan.  Je moet je voorstellen dat er in die tijd nog geen moderne communicatiemiddelen waren en de chauffeur met zijn lading dagen onderweg was en er pas weer contact werd opgenomen als de bestemming was bereikt. In de jaren 70 waren er b.v. veel ladingen van Philips Stadskanaal die richting Italië gingen. Maar ook het transport en de ontwikkelingen hiervan staan niet stil en de firma Nieboer is hier in meegegroeid. Zo zijn de huidige trucks uitgerust met de modernste navigatiemiddelen en is er constant contact met de verladers en het thuisfront zo dat de vrachten efficiënt kunnen worden ingepland. Een belangrijk detail is hierbij dat er op deze manier nuttig kan worden ingespeeld op de strenge rust en rijtijdenwet die in heel Europa gelden.

Uiteindelijk mochten we zelf rijden (live radio- verslag) met een gloednieuwe Volvo FH12 truck voorzien van een koel-oplegger. Wat je dan opvalt, is hoe ergonomisch de truck is uitgerust voor de chauffeur, zoals een automatische versnellingsbak, die ook de routes onthoud. Op deze manier kan men uitrekenen hoe deze route zuiniger te rijden is in de toekomst. Daarnaast zijn de trucks veelal uitgerust met koelkast, magnetron, internet en tv! Als je dan achter het stuur zit valt meteen op dat er een behoorlijke stuurmanskunst aan te pas moet komen in Stadskanaal daar de rotondes erg krap zijn. Dit betekent dat schade aan het wegdek bijna onoverkomelijk is en de banden van onze oplegger het zwaar te verduren kregen.  Het mag gezegd worden dat dit best een doorn in het oog is van de transporteurs. Je merkt dat bij een kleine stuurfout of te weinig ruimte je al gauw schade hebt aan vooral de zijkant van je banden en dat loopt in de papieren. In de Scandinavische landen hebben ze dit probleem niet want de infrastructuur is helemaal afgestemd op de grote trucks en dan snap je wel dat deze landen populair zijn onder de beroeps chauffeurs.

Kortom het was een leuke radio -middag met veel indrukken uit het verleden en het heden van het jubilerende 75 jarige bedrijf Nieboer met respect voor de beroepschauffeur.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-