Direct naar de inhoud.

1 Maglev windturbine goed voor 1000 windmolens.

  • door:
  • op:
Rob Rietveld
Rob Rietveld

RTVS – Zaterdag 16 februari is Rob Rietveld, woordvoerder van ‘Tegenwind Hunzedal’, te gast in het 3e uur van de ZaterdagMiddagMix bij RTV Stadskanaal. Hij spreekt dan met Bertjan en Gerrie over zijn verzet tegen de windmolens langs de grens met de gemeente Stadskanaal. Enkele weken later is er natuurlijk ook een voorstander van de windmolens te gast. In maart of april, de precisie datum is nog niet bekend, volgt er dan nog een radio-debat tussen de voor en tegenstanders van windmolens. Luisteraars kunnen dan ook reageren.

In een interview bij ‘Het Planbureau voor de Leefomgeving’ zei Rob Rietveld eerder: “De uitdaging om te komen tot duurzame energievoorziening is het goed tegen elkaar afwegen van alle alternatieven. Op dit moment spelen we echter paniekvoetbal. Vandaag zetten we in op wind, morgen op zon, overmorgen op weer iets anders. Daarbij kijken we alleen naar de technieken die nú beschikbaar zijn. Deze gaan veelal gepaard met gevolgschade, zoals landschapsbederf. We moeten ook kijken naar technieken die in ontwikkeling zijn. Dan kun je de afweging maken wat je nu wilt doen, en wat later. Neem bijvoorbeeld Maglev windturbines. Die draaien op een magnetisch veld, dus zonder weerstand. Het vermogen van deze turbines is tot zo’n 400 keer groter dan dat van de huidige windmolens”..

Maar wat is nu eigenlijk een Maglev turbine en hoe ziet deze eruit? De MagLev windturbine is volgens kenners een grote stap voorwaarts in de wereld van de windenergie. Het maakt gebruik van grote verticale bladen gespreid over bijna de gehele lengte van de windmolen. De as van de MagLev-turbine zweeft op magneten, waardoor amper wrijving ontstaat. Daardoor kan dit soort windmolens veel efficiënter werken dan de huidige generatie windmolens. De naam MagLev komt van Magnetic

Maglev windturbine verslaat 1000 windmolens
Maglev windturbine verslaat 1000 windmolens

Levitation oftewel Magnetisch Zweven. Volgens de makers kan de 53 miljoen dollar kostende MagLev Windturbine zo’n 1000 conventionele windmolens vervangen en daarmee 750.000 woningen van stroom voorzien. De MagLev kan tot 500 jaar meegaan en heeft 640 keer minder ruimte nodig dan een vervangend conventioneel windmolenpark. De MagLev kan in tegenstelling tot de huidige generatie windmolens stroom opwekken bij lage windsnelheden vanaf 1,5 meter per seconde en doet het ook goed bij hoge windsnelheden. Conventionele windmolens moeten bij windkracht 10 vaak uitgezet worden.

Zaterdagmiddag 16 februari hoor je vast meer over de MagLev- turbine en het zin en onzin over de windmolens in Drenthe langs de grens met Zuid Groningen. Het radio interview begint om 17.00 uur.

 

Lees ook: Windmolens bezetten Drenthe en windmolenclusters

Clusters waar de windmolens komen te staan.
Clusters waar  mogelijk  windmolens komen te staan.

 



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal