Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Dilemma herindeling

Drie provinciesDe verdeeldheid bij gemeentelijke herindelingen in de provincie Groningen groeit gestaag. De wijze mannen die deel uit maken van de gemeenteraden alom in de provincie zijn aan het nadenken geslagen. Op 28 februari sloeg het nog in als een bom. Een groep deskundigen onder leiding van oud CdK van Overijssel de heer Geert Jansen presenteerde het rapport Grenzeloos G(r)unnen om onze provincie van 23 gemeenten terug te brengen naar zes gemeenten. Zonder gemorrel werd er aandachtig geluisterd naar de oneindige wijsheid van de visitatiecommissie Groningen.

Overrompeld door dit alles gingen de meeste gemeentebestuurders laaiend enthousiast naar huis terug. De meesten konden zich wel vinden in het rapport. Inmiddels zijn we drie weken verder en is er dieper nagedacht. Samengaan met Oost-Groningen is niet bij voorbaat afgeschreven, concludeerde burgemeester Ab Meijerman onlangs tijdens een speciale raadsvergadering. Mocht dit gebeuren gaan we terug naar vijf gemeenten. Veendam en de Pekela’s behoren immers tot Oost Groningen? Zo staat het ook in de geschiedenisboekjes omschreven. Eerder opperde Henk Lahuis, deskundige op het gebied van ruimtelijke ordening om zelfs terug te gaan naar vier gemeenten in onze provincie. West-Groningen, midden-Groningen, de Compagnie en oost-Groningen. Zijn motivatie was om toekomstbestendige en krachtige gemeenten met meer dan 100.000 inwoners te gaan vormen.

Mijn advies aan minister Ronald Plasterk is dan ook: Bespaart u zich een hoop moeite, oneindige discussies en maak de bestuurlijke lijnen kort. M’n advies kost niets en u bent snel daar waar u zijn moet. Maak van onze Nederlandse provincie’s een gemeente. Krijgen we 12 gemeenten (zijn er nu nog 408) en gaan we terug naar drie provincies, te weten Noord, Midden en Zuid-Nederland. Dat is pas bezuinigen.. ;-)-

Brinkieman

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.