Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Nieuwe grotere gemeente Oost-Groningen kan ook anders

Herindeling met Veendam, Pekela, Stadskanaal, Vlagtwedde en bellingwedde

Herindeling met Veendam, Pekela, Stadskanaal, Vlagtwedde en Bellingwedde

STADSKANAAL – Volgens het onderzoek van BügelHajema Adviseurs, een onafhankelijk adviesbureau voor ruimtelijke ordening en milieu bestaat er zeker ook een draagvlak voor een gemeente Zuidoost Groningen. Hierin worden de bestaande gemeenten Veendam, Pekela, Bellingwedde, Vlagtwedde en Stadskanaal samengevoegd tot één nieuwe gemeente.

In het onderzoek is vooral gekeken naar de natuurlijke leefomgeving van de bevolking in Zuidoost Groningen. Qua kenmerken bestaat er een duidelijke verwantschap tussen de huidige gemeenten. De bewoners van de gemeenten zijn georiënteerd op elkaar. Er bestaan vele (historische) relaties en raakvlakken. Verder maken grote gebieden deel uit van de Veenkoloniën of het Westerwolde gebied. De vaarwegen, landschappen maar ook de bevolkingssamenstelling, mentaliteit en infrastructuur zijn door heel Zuidoost Groningen van ongeveer hetzelfde kaliber.

Je kan concluderen dat bovenstaande variant op de herindeling voor Oost-Groningen minstens zo interessant is als wat het rapport van de visitatiecommissie (Grenzeloos Gunnen) liet zien in opdracht van de Vereniging van Groninger Gemeenten. In dat rapport worden de gemeenten Oldambt, Bellingwedde, Vlagtwedde en Stadskanaal samengevoegd als nieuwe gemeente Oost-Groningen. De vlekkenkaart van BügelHajema Adviseurs toont echter aan dat er dus ook heel goed een herindeling mogelijk is met de gemeenten Pekela en Veendam in plaats van Oldambt.

Het woord is nu aan de lokale politiek in de Oost-Groninger gemeenten. Hierbij zal zeker geluisterd worden na de inwoners, want in de nieuw te vormen ‘grote’ gemeente moeten de mensen zich bovenal thuis voelen.

Geplaatst door

Programmamaker/hoofdredacteur. Maakt deel uit van het managementteam (MT) streekomroep RTV1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.