Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Windenergie als hoofdonderwerp raadsvergadering Borger

windmolen_85BB49E17AD25652C1257968003B264B_104Raadsvergadering 13 juni 2013 in MFA ’t Brughuus Valthermond

BORGER – Als hoofdonderwerp bespreekt de raad de kwestie windenergie. De vergadering is openbaar en begint om 19.00 uur. In de raadsvergadering van 11 april 2013 vroeg het college de raad om een standpunt in te nemen over de voortgang van de ontwerp-gebiedsvisie windenergie. De raad reageerde positief en bespreking van dit punt staat op de agenda voor de raadsvergadering van donderdag 13 juni. Vanwege de te verwachten grote opkomst van belangstellenden, is besloten deze vergadering te houden in de sportzaal van MFA ’t Brughuus in Valthermond.

Centraal staat de vraag of de ontwerp-gebiedsvisie gebruikt kan  worden als input voor wijziging van de structuurvisie. De ontwerp-gebiedsvisie windenergie werd in december 2012 gepresenteerd. Het college heeft het stuk als beleidsuitspraak nog niet vastgesteld. Aanleiding is de enorme weerstand die de bewoners van dit gebied uitspreken tegen het realiseren van de voorgestelde windparken. Dit werd opnieuw duidelijk tijdens de discussieavond van 15 januari in Valthermond.

Het college vindt het niet acceptabel om de ontwerp-gebiedsvisie zonder meer vast te stellen. Daarom geeft zij de raad nu de gelegenheid om als vertegenwoordigers van de bevolking een uitspraak te doen over het al dan niet wijzigen van de tekst met betrekking tot windenergie in de gemeentelijke structuurvisie. Met de beantwoording van deze vraag zal de gemeenteraad een politiek oordeel geven over de aanvaardbaarheid van plaatsing van windmolens in Borger-Odoorn.

Aanleiding en achtergrond

In 2010 gaf de raad in de structuurvisie aan een windmolenpark tussen de 80 en 200 windmolens niet acceptabel te vinden. Men heeft toen echter niet aangegeven welke aantallen zij wel willen toestaan. De windmolenkwestie werd actueel toen de provincie in 2010 in haar omgevingsvisie de veenkoloniën in Borger-Odoorn aanwees als onderdeel van het zoekgebied voor windenergie. Ook bleek er bij de rijksoverheid al een plan van initiatiefnemers te liggen voor een zeer fors windmolenpark. Genoemde gebiedsvisie werd in samenwerking met de provincie en de gemeenten Aa en Hunze, Coevorden en Emmen aangegrepen als ‘tegenplan’ om grote aantallen windmolens in het gebied te voorkomen.

Geplaatst door

Programmamaker/hoofdredacteur. Maakt deel uit van het managementteam (MT) streekomroep RTV1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.