Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

CDA Stadskanaal kiest voor een Veenkoloniaal-Westerwoldse gemeente

Roelof Plieger

Roelof Plieger

CDA STADSKANAAL – Bij de ophanden zijnde gemeentelijke herindeling in de provincie Groningen zou de gemeente Stadskanaal moeten opgaan in een grote Veenkoloniaal-Westerwoldse gemeente. Daarvoor pleit het CDA in de gemeente Stadskanaal. De christen-democraten zien in de gemeente Vlagtwedde de primaire samenwerkingspartner, maar kijken ook uitdrukkelijk naar Bellingwedde, Pekela, Veendam en over de provinciegrens.

In de discussie over bestuurlijke vernieuwing in de provincie Groningen onderschrijft CDA Stadskanaal de conclusies van de Visitatiecommissie Bestuurlijke Toekomst Groningen in het rapport Grenzeloos Gunnen. In dat rapport wordt de provincie in een eerste ruwe schets opgedeeld in zes nieuwe gemeenten, waaronder Oost-Groningen (Stadskanaal, Vlagtwedde, Bellingwedde en een deel van Oldambt) en De Compagnie (Veendam, Pekela en Menterwolde). ,,Wij onderschrijven de conclusies, willen geen enkel samenwerkingsverband terzijde schuiven, maar we hebben onze voorkeur’’, zegt CDA-fractievoorzitter Roelof Plieger. ,,Ook een verdere uitwerking in de toekomst van de samenwerking met de gemeenten in de Drentse Veenkoloniën willen wij open houden.’’

Leefbaarheid
Herindelen is noodzakelijk om de forse economische, maatschappelijke en bestuurlijke opgaven in de nabije toekomst goed aan te kunnen. Naast de grootschaligheid is, als het aan het CDA ligt, het vizier bij de herindeling ook gericht op leefbaarheid in dorpen en wijken: ,,Het belangrijkst is dat mensen zich thuis voelen in hun eigen leefomgeving. Dorpen en wijken moeten vitaal blijven, daar moeten we met elkaar voor zorgen. Daarop moet de nieuwe bestuurlijke organisatie toegespitst zijn.’’

De belangrijkste aandachtsgebieden bij de bestuurlijke vernieuwing zijn voor wat betreft CDA Stadskanaal economie, onderwijs, welzijn, arbeidsmarkt en bereikbaarheid. Naast leefbaarheid en vitaliteit van wijken en dorpen wil het CDA zich sterk maken voor het versterken van de centrumfunctie van Stadskanaal in de regio, het vergroten van zelfredzaamheid van burgers en het versterken van bestuurlijke samenwerkingsverbanden.

Grootschalig
,,Grotere gemeenten leiden niet tot verlies van identiteit van dorpen en wijken’’, zegt Plieger. ,,Integendeel, in grotere gemeenten zijn dorpskernen juist vaak actiever in het uitdragen van de eigen identiteit.’’ Hij wil organisaties in alle kernen van het begin af betrekken bij ‘de inhoudelijke gedachtebepaling over de nieuwe gemeente’: ,,Laat hen hun eigen rol in de nieuwe gemeente formuleren. En zorg ervoor dat dialoog en samenwerking tussen bewoners en gemeentebestuur vanzelfsprekend zijn. Op die manier kunnen grootschaligheid en kleinschaligheid prima naast elkaar bestaan.’’

Geplaatst door

Maakt deel uit van het redactie en managementteam (MT)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.