Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

DAB+ ontvangst in Zuid Groningen vanaf nu mogelijk

STADSKANAAL – Digitale etherradio (DAB+) is in aantocht. De geluidskwaliteit zal gelijk of nog beter zijn dan dat van het huidige analoge FM. Verder heb je geen last meer van ruis. Met DAB+ ontvangst klinken radioprogramma’s net zo goed als een CD. Begin september moet in heel Nederland een dekkend DAB netwerk functioneren. FM wordt uitgeschakeld. Waarschijnlijk al over 10 jaar. In Stadskanaal is op dit moment ook DAB te ontvangen. Voor de happy few weliswaar, zoals ondergetekende, al is het nog minimaal we hebben ontvangst van

Op zolder ontvangst van radio 10 via T-DAB

Op zolder ontvangst van radio 10 via T-DAB

een multiplex vol radiozenders via de DAB (Digital Audio Broadcasting) zender in Hoogersmilde. Het experimenteren met ontvangst van het nieuwe radio luisteren is begonnen, al moest ik hiervoor op zolder gaan zitten om voldoende ontvangst te krijgen om de zaplijst in te lezen. Laat je ontvanger inlezen op kanaal 11C (220.325 MHz)..

Het begon allemaal op vrijdag 31 mei 2013, vanaf een uurtje of zes in de avond. Het was al aangekondigd dat deze avond het DAB+ zendernetwerk ingeschakeld zou gaan worden. Kort na 18.00 uur kwam er een bericht binnen dat Broadcast Partners de DAB+ zender in Hilversum had aangezet. Althans dat bleek uit verheugde berichten van mensen uit die buurt. Via internet, Twitter en Facebook volgden vervolgens diverse berichten en ontvangstrapporten  van de situatie op dat moment. Nu, enige weken later kunnen we stellen dat er een deel van de zenders aangezet zijn. Sommige zenders staan nog uit fase, dat betekend dat ze elkaar qua ontvangst verzwakken i.p.v. aanvullen. Ook is het zendvermogen nog niet maximaal. Indien u nu ontvangst heeft zult u zes stations van de VCR kunnen ontvangen:

538
Q-music
100% NL
BNR
Slam! FM
Radio 10 Gold

Plus in bepaalde delen van het land de negen radiostations van de NPO:

Radio 1
Radio 2
3FM
Radio 3
Radio 4
Radio 5
Radio 6
FunX
TOP2000
24Nieuws

De VCR (Vereniging van Commerciele Radio) gaat meer doorsturen op het moment dat het netwerk is opgeleverd in september. Sky Radio, Veronica, Sublime en Radio Maria zullen in ieder geval dan worden toegevoegd, maar er zijn ook nog een paar posten waarvan nog niet bekend is welk station het wordt. Het wordt in ieder geval steeds leuker! Wij blijven U op de hoogte houden van de ontwikkelingen van radio ontvangst in Zuid Groningen en Oost Drenthe via onze eigen lokale radiosite: www.semsland.nl

multiplex vol radiozenders

multiplex vol radiozenders

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

3 Reacties op “DAB+ ontvangst in Zuid Groningen vanaf nu mogelijk

 1. Dank Bertjan Brinkman,

  Er hangt op dit moment een aparte zweem om DAB+ (Digital Radio Broadcasting). Soms hoor je iemand heel enthousiast op de radio voorbij komen over DAB+ maar daar blijft het ook bij.
  Slechts enkelen schrijven over DAB+ maar de overheid en Broadcast Partners blijven wel heel erg stil met uitrol informatie en signaalwaardes.

  Heel frustrerend,
  In mijn woonplaats is het analoog signaal van publieke radio1 heel erg slecht. Een dood paard om daar nog verbetering in te krijgen. En ik kan u vertellen dat ik er nu bij wijze van spreken nog van aan het uithijgen ben.

  Mijn grote vrees, is een even slecht ontvangst signaal die niet in ruis verdwijnt maar digitaal hort en stoot signaaltjes via geluidsdragers geeft. Mits het signaal al binnenkomt, de frequenties zijn hoger waardoor obstakels nog eerder de radiohorizon afschermen.

  In 2013 weten we nog niet waar we aan af zijn. Publieke radio zouden we allemaal, overal in verschillende omstandigheden moeten kunnen ontvangen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.