Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Kinderen in gemeenten Stadskanaal en Vlagtwedde gaan deze zomer Vakantielezen

bibliotheekSTADSKANAAL – Deze zomer doen ruim 3.000 basisschoolleerlingen in de provincie Groningen mee aan Vakantielezen van de Bibliotheek. In de gemeenten Stadskanaal en Vlagtwedde doen 142 kinderen mee. Kinderen worden gestimuleerd om ook in de vakantie te blijven oefenen met lezen zodat hun leesvaardigheid op peil blijft.

Met school naar de Bibliotheek
In het kader van het project Vakantielezen komen de komende weken 10 groepen van basisscholen in de gemeenten Stadskanaal en Vlagtwedde op bezoek in de Bibliotheek. Tijdens het bezoek kiezen de leerlingen een aantal boeken uit om te lezen tijdens de zomervakantie. Na de vakantie bezoekt een bibliotheekmedewerker de groep op school en krijgen alle kinderen een diploma.

Zomerdip
Kinderen oefenen hun leesvaardigheid gedurende het schooljaar, maar tijdens de zomervakantie wordt vaak een stuk minder gelezen. Uit onderzoek blijkt dat door deze leesstilstand van ruim twee maanden de technische en begrijpende leesvaardigheid flink achteruit kan gaan. Vooral de beginnende lezers uit groep 3 krijgen te maken met deze zomerdip. De Groningse bibliotheken hebben het initiatief genomen om hier samen met basisscholen en ouders verandering in te brengen. Vakantielezen is bedoeld om de zomerdip te voorkomen, maar het laat ook zien dat lezen altijd en overal leuk is, ook in de vakantie. En hoe meer een kind oefent, hoe beter het gaat lezen en hoe leuker het lezen wordt.

Meedoen
Ook kinderen die niet met school meedoen, kunnen deelnemen aan Vakantielezen. In de Bibliotheek kunnen ze zich aanmelden en direct beginnen. In elke bibliotheek hangt een Boekenmeter waarop bijgehouden wordt hoeveel boeken alle deelnemers tijdens de zomervakantie lezen. Voor elk boek dat gelezen wordt, kunnen kinderen een sticker op de Boekenmeter plakken.

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.