Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Gemeenteraad Oldambt kiest voor Oost Groningen klein

Herindeling GroningenWINSCHOTEN – De gemeente Oldambt staat positief tegenover een herindelingsavontuur. De raad van de jongste gemeente van de  provincie Groningen stemde gisterenavond in ruime meerderheid hiermee in.

In eerste instantie zal de gemeente gaan onderzoeken of de varianten ‘Oost-Groningen-klein’ (met Bellingwedde en Vlagtwedde) en ‘A7’ (met Hoogezand-Sappemeer, Menterwolde en Slochteren) haalbaar zijn. Het toewijzen van Nieuwolda in noordelijke richting, zoals in het rapport Grenzeloos Gunnen, of een andere opsplitsing van Oldambt moet worden voorkomen. Alleen de VCP stemde tegen. De SP wilde het besluit over de gemeenteraads verkiezingen van volgend jaar heen tillen.

Het college kreeg op initiatief van de PvdA ook nadrukkelijk de opdracht in gesprek te gaan met Pekela, dat tot nu toe niet in de diverse fusie-varianten met Oldambt voorkomt. Volgens de grootste collegepartij zijn de inwoners van Pekela wat betreft werk en inkopen sterk georiënteerd op Winschoten. Pas toen de motie ‘laat Pekela niet links liggen’ na lang vergaderen hernoemd werd tot ‘sla het boek niet dicht’, kreeg het een meerderheid. In de motie staat ook dat Bellingwedde moet worden meegenomen in het onderzoek naar de A7-variant.

In de oorspronkelijke visie ‘Grenzeloos Gunnen’ van commissie Jansen wordt ook de gemeente Stadskanaal genoemd als partner in een nieuwe gemeente ‘groot’ Oost-Groningen. Vooralsnog lijkt de gemeente Oldambt hier anders over te denken. Ook de gemeente Veendam liet eerder weten liever niet te willen herindelen met Stadskanaal en Vlagtwedde. De Veendammers kijken richting Hoogezand-Sappemeer, Menterwolde en Slochteren.

 

 

 

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

2 Reacties op “Gemeenteraad Oldambt kiest voor Oost Groningen klein

 1. Vreemd eigenlijk dat de grote kernen Veendam, Winschoten én Hoogezand niet met Stadskanaal samen durven te werken.

  Omdat de economische vooruizichten in deze hoek minder zijn?

  Nou laat ik dan toch een beetje flauw beginnen…Veendam en Winschoten krijgen afbreeksubsidie om delen van de winkelcentra te slopen. En in Hoogezand hoeft hoofdkantoor PPG maar ‘boe’ te roepen, en het gaat daar ook een stuk minder.

  Stadskanaal (Of #Stakka op Twitter) doet heel veel dingen zelf, daardoor zijn er niet direct hele grote projecten. Misschien is dat wat in het DNA gekomen nav de Philips relatie. Maar die heeft toch hele mooi parels gebracht zoals Vliegstrip Vledderveen (Door eigen slonzigheid, anders was het nog wel een vliegveld.) Het naastgelegen lawaaisportcentrum, wat daar ligt door de vliegstrip. Het ziekenhuis wat nu door een fusie weer verder kan bloeien. En waar in die omgeving, als de trein komt, voldoende plek is om gezondheidszorg verder uit te breiden.

  Theater Geert Teis, wat nog steeds wijd en zijd bekend is. En waar mooie ontwikkelingen in gang zijn gezet met het hotel en omliggende horeca. En een sprookjesachtig deel achter Geert Teis. Ondanks dat ik daar zelf, toendertijds nog OSG, op die school heb gezeten zou ik nu zeggen, met pijn in het hart, breek het daar af en zet een nieuw complex neer in de omgeving van de Spar. En maak om de vrijgekomen plaats een outletcenter, niet zo’n oud Hollandsch ding wat overal en nergens al te vinden is, maar met van die mooie ‘eigentijdse’ Veenkoloniale architectuur zoals die in Waterland bij wijze van experiment is gebouwd. (Waarom staan op z’n minst foto’s van die huizen niet om de toerischtische folders van het gebied?)

  Over slopen van schoolcomplexen gesproken, ik zou nog even wachten met slopen, Lefier heeft op hetmoment toch geen geld voor echt mooie dingen. Sterker nog maak er een kantoorlocatie van waar huur kan worden aangegaan voor een periode van telkens 3 maanden of tenminste 3 maanden. En adverteer er mee, zolang Groningen en Emmen de ringwegen opgengebroken hebben. Daar zijn ze tenslotte ook niet vies van wat concurentie! En het is een mooie lokatie.

  Vergeet ook niet het nieuwe koning Willem kanaal, waar heel veel grote bobo’s door varen op het moment om ook naar Stadskanaal te komen! (Misschien is er via d eonstwedderweg nog ergens plaats voor een haven?) En terugkomend op Philips, eindelijk worden de diverse locaties rondom het Ceresmeer gesaneerd, waardoor die plek weer meer perspectieven krijgt.

  En bij die recreatie moeten we natuurlijk niet het Pagedal vergeten, ik mis daar nog steeds een vrijstaand pannenkoekgebouw en/of wokbeleving, u ook? En aan de gemeente maak eens meer verbinding tussen de recreatieve kant van het industrieterein(strip) aan de N374 en Pagedal. Ondernemers u mag meedoen!

  Vergeet ook de ontwikkelingen in Musselkanaal, Onstwedde en Smeerling niet op toeristich gebied. En Richting Wildervanksterdallen (Steeek ik toch even de gemeentegrens is bijvoorbeeld ook een mooie theeschenkerij te vinden.)

  Zet naast het WIFI plan in het centrum nog meer in op ervaringsdingen. Al met al is de economie robuust te noemen en liggen er dankzij het gemeentelijk beleid de nodige zaadjes en kiemplantjes klaar om te groeien. Op heel veel gebieden, waarvan toerisme en gezondheidszorg er twee zijn. Er zijn er uiteraard meer, maar dan wordt deze reactie te lang.

  Dus Veendam, Winschoten en Hoogezand denk nog eens een keer na, we hebben elkaar echt genoeg te bieden! En dan kunnen er ook meer grote projecten ontstaan, gebaseerd op de prachtplekken die de Veenkoloniën nu al heeft. waardoor heel de Veenkoloniën door kunnen groeien naar Veenkoloniën 3.0!

 2. Bij het stukje over het uitstellen van slopen van scholencomplexen doel ik op het complex aan de Frankrijklaan! Maak daar eerst (en dat is toch al gauw een jaar of 5-6) een kantoorlocatie van. Kunnen goede ideeën van wat daarna komt nog even rijpen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.