Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Eerste Stolpersteine geplaatst in de gemeente Stadskanaal

StolpersteineALTEVEER / MUSSELKANAAL – In Alteveer en Musselkanaal zijn afgelopen week de eerste Stolpersteine in de gemeente geplaatst. De Stolpersteine zijn een initiatief van de Duitse kunstenaar Günter Demnig, die hiermee de mensen die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen wil herdenken. De stenen (messing plaatjes met inscriptie) worden geplaatst in het trottoir voor de laatste woonplaats van de slachtoffers. Ze heten Stolperstein (struikelsteen), omdat “je erover struikelt met je hoofd en je hart, en je moet buigen om de tekst te kunnen lezen”, aldus Demnig.

De eerste Stolpersteine zijn door de kunstenaar zelf geplaatst als herinnering aan de april-meistakingen van 1943. In de provincie Groningen zijn in totaal veertien Stolpersteine geplaatst. Met de steen in Alteveer wordt Harm Wessels herdacht, die een van de stakingsleiders in de regio was. Hij is neergeschoten na een bijeenkomst in Onstwedde. De steen in Musselkanaal is gelegd als herinnering aan Grietje Dekker. Zij zat voor haar huis aan de Floralaan in Musselkanaal toen zij, op haar verlovingsdag, werd geraakt door kogels. Ze is meegenomen en nooit meer terug gezien.

Naast de stenen die voor niet-Joodse slachtoffers worden gelegd heeft het Comité Stolpersteine gemeente Stadskanaal zich verder als doel gesteld om een Stolperstein te plaatsen voor alle Joodse bewoners van de gemeente die zijn omgekomen in de oorlog. Dit gaat totaal om 136 personen. Het Comité heeft bewust voor de Joodse bewoners gekozen, omdat zij geen keuze hadden. Zij hebben niet (al dan niet vrijwillig) gekozen om risico’s te lopen, maar waren door hun afkomst al veroordeeld. Het comité heeft donaties nodig voor het plaatsen van de stenen. Meer informatie vindt u op de website van de organisatie

Geplaatst door

Programmamaker/hoofdredacteur. Maakt deel uit van het managementteam (MT) streekomroep RTV1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.