Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Wandeling rond mythische figuur Roege Wilt in Ter Wupping en Smeerling

Initiatiefnemers en gastvrouwen van de Roege Wilt Wandeling, Gretha Wolfs (l.) en Margriet Nieuwenhuis (foto Ten Have Tekst).

Initiatiefnemers en gastvrouwen van de Roege Wilt Wandeling, Gretha Wolfs (l.) en Margriet Nieuwenhuis (foto Ten Have Tekst).

ONSTWEDDE – Diverse personages uit de mythe rond Roege Wilt duiken op tijdens de nieuwe Roege Wilt Wandeling die op zaterdagavond 24 augustus vanaf 18.30 uur plaatsvindt in Ter Wupping en Smeerling, bij Onstwedde. Start- en eindpunt is koffie- en theeschenkerij De Meelschuur en onderweg stoppen de deelnemers voor een versnapering bij Gasterij Natuurlijk Smeerling. Initiatiefnemers en gastvrouwen zijn Gretha Wolfs van De Meelschuur en Margriet Nieuwenhuis van Gasterij Natuurlijk Smeerling.

Roege Wilt is de hoofdpersoon in een verhaal van de in 1860 in Onstwedde geboren onderwijzer Ammo Henderikus Smith. De mythe wil dat Roege Wilt een notoire ellendeling was. Hij vocht, stal en mishandelde dieren. Roege Wilt woonde in een hol in de grond op de Roege Baarg, een zandheuvel bij Ter Wupping. En in de buurt van Ter Wupping kwam hij op mysterieuze wijze om het leven. Deze schurk staat centraal tijdens de Roege Wilt Wandeling, die begint bij koffie- en theeschenkerij De Meelschuur aan de Ter Wuppingerweg 3 in Onstwedde. Daar worden de wandelaars om 18.30 uur ontvangen met Weskenhoezenkoffie met Roege Baargcake (voor kinderen limonade) en geeft Meijco van Velzen een inleiding over het verhaal van Roege Wilt. Daarna gaan zij in groepsverband onderweg voor een wandeling over ongeveer zeven kilometer. Tijdens het wandelen door de prachtige natuur van Ter Wupping, het dal van de Ruiten Aa en Smeerling duiken verschillende personages uit de mythe op. De Roege Wilt Wandeling eindigt na zo’n anderhalf uur bij Gasterij Natuurlijk Smeerling aan Smeerling 15 in Onstwedde. Daar krijgen de deelnemers een Roege Wilt drankje en Westerwoldse bonbon. Hierna lopen de wandelaars in groepsverband onder begeleiding terug naar De Meelschuur. Zonder begeleiding terugwandelen is ook mogelijk, maar in verband met de invallende duisternis geheel op eigen risico.

De Roege Wilt Wandeling vindt plaats na afloop van het Onstwedder Oogstfeest. Deelname kost vijf euro, inclusief genoemde consumpties. Kinderen tot en met 12 jaar betalen één euro. Opgave kan tot en met 22 augustus bij ‘De Meelschuur’, tel. (0599) 332578 en e-mail: meelschuur@hotmail.com of bij ‘Gasterij Natuurlijk Smeerling’, tel. (0599) 312611 en e-mail: info@gasterij-natuurlijk-smeerling.nl.

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.