Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Eerste officiële hittegolf sinds 2006

HittegolfDE BILT – Door Marthijn Tabak van Weeronline. Hittegolf houdt aan tot en met weekend, daarna koeler. Arcen als eerste lokale hittegolf. Om 12.00 uur is de temperatuur in De Bilt boven de 25 graden uitgekomen. Op dat moment werd 25,0 gemeten. Hiermee is de eerste landelijke hittegolf sinds 2006 officieel een feit. Zondag, maandag en dinsdag werd het boven de 30 graden, gisteren 26,9. Met vandaag erbij bestaat de hittegolf uit de vereiste 5 dagen. Het kwik in De Bilt stijgt nog door tot 28 graden.

Welke provincies hebben nu een hittegolf?                                                                                                         Om 10.10 uur werd in Arcen de 25 gradengrens gepasseerd. Het werd daar 25,2 graden. Daarmee is Arcen de eerste plaats in Nederland waar we officieel kunnen spreken van een lokale hittegolf. Even daarna werd in Gelderland de 25 graden grens gepasseerd in Deelen.  In veel provincies komt het vandaag tot een hittegolf. We kunnen nu spreken van een hittegolf in Limburg, Gelderland, Overijssel, Noord-Brabant, Flevoland, Drenthe en Zuid Holland. De hoogste temperatuur tijdens deze hittegolf werd gehaald op maandag op station Gilze Rijen met 34,5 graden. Groningen valt definitief buiten de boot. Door de regen van gisteren kon de temperatuur daar niet verder doorstijgen. Even leek het erop dat Nieuw Beerta als eerste een hittegolf kon noteren omdat daar als enige plaats in Nederland al een zomerse dag werd genoteerd.

Dat we voor het eerst sinds 2006 een hittegolf meemaken is volgens de meteorologen van weeronline.nl uniek. Tussen 1994 en 2006 beleefden we in totaal 10 hittegolven, pas 7 jaar na dato kunnen we er weer een optekenen. In 2006 maakten we bovendien twee hittegolven mee. Dat we er zo lang op hebben moeten wachten heeft te maken met de regenzomers van 2008, 2010, 2011 en 2012. Sinds 1901 werden 38 officiële hittegolven geregistreerd, gemiddeld dus eens per drie jaar. Tussen 1950 en 1975 werd geen enkele hittegolf genoteerd. Deze hittegolf duurt nog tot en met het weekend, daarna daalt het kwik waarschijnlijk net onder de 25 graden. 8 dagen heeft deze hittegolf dan geduurd. Mogelijk dat maandag ook nog boven de 25 graden uitkomt, dan duurt de hittegolf 9 dagen. De langste hittegolf ooit dateert uit 1975, deze duurde van 29 juli tot en met 15 augustus. 18 dagen in totaal. Voor een landelijk hittegolf moet het 5 aaneengesloten dagen 25 graden of meer zijn in De Bilt, binnen de periode aaneengesloten zomerse dagen moeten minimaal drie tropische dagen voorkomen van 30 graden of meer.

Meer verwachting: http://www.weeronline.nl/Europa/Nederland/De-Bilt/4058458

 

 

 

 

 

Geplaatst door

Programmamaker/hoofdredacteur. Maakt deel uit van het managementteam (MT) streekomroep RTV1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.