Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Vadaag en morgen: zeer groot potentieel onweersgevaar

onweerWEERBERICHT – Op veel meer plaatsen heftige buien, buien ontstaan plotseling, plaatselijk wateroverlast

Nederland kan zich opmaken voor zeer zware onweersbuien. Vanaf vandaag tot en met het weekend dienen we hier goed rekening mee te houden volgens de meteorologen van weeronline.nl. Vooral voor mensen die buitenactiviteiten hebben gepland raden we aan het weerbericht en de neerslagradar goed in de gaten te houden. Buien ontstaan plotseling en kunnen gepaard gaan met (zeer) zware windstoten, hagel, overvloedige neerslag en onweer.

De ochtend begint in het noorden met plaatselijk dichte mist. Deze mist is een voorbode voor mogelijk zeer zware onweersbuien. Mist op warme dagen is een vreemde combinatie en geeft aan dat er zeer veel energie aanwezig is. Veel dagen met zeer zwaar onweer begonnen de afgelopen jaren met mist.

Dit weekend staan verschillende festivals op de planning. Ook hier dient goed rekening te worden gehouden met het weer. Tenten en podiumconstructies zijn kwetsbaar en gevoelig voor zware windstoten.

Het scenario

In het noorden is het wisselend bewolkt met in het noordoosten lokaal mist. Vanuit het zuiden trekt bewolking het land in. De temperatuur ligt tussen 15 graden in het noordoosten en 20 in het zuiden.

In de loop van de ochtend neemt de kans op buien (met onweer) vanuit het zuiden toe.

Vanmiddag is er soms ruimte voor de zon, maar er ontwikkelen zich ook nieuwe buien. Bij deze buien is kans op onweer en neemt ook de kans op hagel en (zware) windstoten toe. Het regent plaatselijk stevig door. Wateroverlast is zeker niet uitgesloten. De kans op zware buien lijkt op dit moment het grootst voor de zuidoostelijke helft van het land, maar ze kunnen in (vrijwel) het hele land ontstaan. Tussen de buien door is de wind zwak en veranderlijk van richting. Tijdens zonnige perioden vanmiddag weet de temperatuur te klimmen naar 23-27 graden in de kustgebieden en 27-30 graden in het binnenland.

Vanavond blijven de buien nog een tijdje actief. Later in de avond worden ze wat minder actief. In de nacht wordt het overwegend droog en kan plaatselijk een mistbank ontstaan. Koud wordt het niet met minima rond 18 graden.

Morgen nog met energie: zwaardere buien

Morgen lijkt het weerbeeld sterk op dat van vandaag. Het is drukkend warm met op zonnige momenten in de middag maxima van 25 graden aan zee tot 31 in het oosten. Er worden opnieuw buien verwacht die van zuidwest naar noordoost over het land trekken. Daarbij is de kans op zware buien, vooral de kans op hagel en zware windstoten, zelfs nog iets groter dan vandaag.

In de nacht van zaterdag naar zondag volgt een passage van een meer aaneensloten gebied met buiige regen en onweer. De minimumtemperatuur is ook dan hoog met circa 19 graden.

Vanaf zondag afnemende kans

Ook zondag is er nog kans op een (onweers)bui, al zullen ze dan niet zo zwaar zijn als vandaag en morgen. Er is ook regelmatig ruimte voor de zon en het wordt 23 graden op Texel tot 28 in het binnenland.

Begin volgende week krijgen we licht wisselvallig zomerweer met regelmatig zon, maar ook kans op een bui. De temperatuur komt tijdelijk wat lager uit met maxima tussen 21 en 25 graden. Vanaf woensdag lijkt het weer wat warmer te worden. Er is zelfs een reële kans op opnieuw tropische temperaturen van 30 graden en meer op donderdag en vrijdag. De kans dat dit dan ook weer onweersbuien tot gevolg heeft is groot.

Geplaatst door

Programmamaker/hoofdredacteur. Maakt deel uit van het managementteam (MT) streekomroep RTV1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.