Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Waarschuwing voor extreme hitte vandaag en morgen

Augustus start zonnig en heet. Vandaag wordt het 28-33 graden, morgen 30-37! Daarmee beleven we morgen waarschijnlijk de warmste dag van het jaar. De meteorologen van weeronline.nl waarschuwen voor extreme hitte de komende dagen. In de nacht naar zaterdag en zaterdagochtend wordt de hitte door onweersbuien verdreven, maar dat maakt vooralsnog zeker geen einde aan de zomer. De verwachting voor zondag en maandag ziet er gewoon weer zomers uit.

De hitte is zeker niet zonder gevaar. Met name voor ouderen kunnen deze temperaturen snel leiden tot uitdroging. Ook festivalgangers moeten opletten met alcoholinname en uitkijken voor de sterke zon door goed in te smeren en het hoofd te bedekken. Het belangrijkste advies is om voldoende niet alcoholische dranken te drinken. Daarbij is het advies aan ouderen om zoveel mogelijk de koelte op te zoeken. Ook huisdieren verdienen extra aandacht.

Door de hoge luchtvochtigheid voelt het vandaag, maar zeker morgen, zeer drukkend aan. Ook de matige wind kan maar weinig verkoeling brengen, deze waait uit het zuidoosten en voelt aan als een föhn.

Weersverwachting

image

In de noordelijke delen van het land komt vanochtend nog wat bewolking voor. De bewolking trekt naar het oosten weg en de zon warmt de lucht vandaag flink op. Het wordt vanmiddag 28 graden op de Wadden tot 33 in het zuiden van het land. Daarbij staat een matige zuidenwind.

Vanavond is het lang aangenaam buiten. Om 23:00 uur ligt de temperatuur nog rond 25 graden. Uiteindelijk koelt het af tot 19 graden aan het einde van de nacht.

Morgen temperaturen tot 37 graden, Dagrecord wordt vrijwel zeker gebroken

Ook morgen is het zonnig en blijft het droog. De temperatuur komt nog hoger uit dan vandaag: het wordt 30-33 graden in de kustgebieden en 34-37 graden in het zuiden en oosten van het land. De matige zuiden- tot zuidoostenwind zorgt ervoor dat een verkoelende zeewind niet kan optreden.

Dagrecord in de maak

Het dagrecord voor 2 augustus in De Bilt staat op 32,0 graden. De kans is groot dat we deze vrijdag gaan verbreken. Of er ook een aanval wordt gedaan op het all time hitterecord van 38,6 graden te Warnsveld van 23 augustus 1944 is nog maar de vraag. Daarvoor moeten alle puzzelstukjes precies op de juiste plaats vallen. Er mag geen bewolking ontstaan en de heetste lucht moet ons in de tweede helft van de middag bereiken.

image

Morgenavond neemt de kans op een onweersbui toe. In de nacht naar zaterdag en zaterdagochtend volgen meer onweersbuien en wordt de hitte verdreven.Zaterdagmiddag is het weer droog en wisselen stapelwolken en zonnige perioden elkaar af. Met maxima tussen 22 graden aan de westkust en 26 graden in het oosten is het aangenaam zomerweer.

Zondag wordt een droge en zonnige zomerdag. Dankzij een matige westenwind wordt het niet al te heet, maar met 23 graden aan zee tot 27 in het binnenland is het prima weer voor buitenactiviteiten.

Maandag houdt het zonnige zomerweer aan. De temperatuur boekt nog een beetje winst en weet tussen 25 en 30 graden uit te komen. Aan het einde van dinsdag of anders woensdag volgen er weer enkele buien.

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.