Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Stuk streekhistorie opgegraven, rolpaal voor Scheepsjoagers

Rolpaal gevonden aan de ceresstraat

Rolpaal gevonden aan de ceresstraat

STADSKANAAL – Vanmorgen hebben gemeente medewerkers van Stadskanaal een mooi groot stuk historie opgegraven aan het kanaal. Het gaat hierbij om een zogeheten rolpaal wat vroeger een belangrijke rol in de geschiedenis van de Groninger en Drentse Veenkoloniën heeft gespeeld. Dankzij een tip van een buurtbewoner is deze rolpaal gevonden en  vanmorgen rond 09.00 uur uitgegraven.  Vervolgens is het stuk historie naar de gemeenteloods gebracht. In deze loods is het met water schoongemaakt. De rolpaal, dat in een stuk beton zat gegoten, wordt op een later tijdstip naast het oude binnenvaartschip de Jatrie tentoongesteld bij het Streek Historisch Centrum.

De rolpaal

De rolpaal

Wat is een Rolpaal? 

Een rolpaal, ook draaipaal of rollepaal genaamd, is een paal die vroeger werd gebruikt als hulpmiddel bij het jagen van schepen. Daarbij werd het schip – bij vervoer van passagiers trekschuit genoemd – met een touw voortgetrokken door een mens of paard die daarbij over het jaagpad liep. Rolpalen stonden op plaatsen waar kanalen, vaarten en sloten een bocht maakten. De lijn tussen de trekschuit en trekker werd bij het nemen van scherpe bochten om een rol- of draaipaal gelegd. De schipper zorgde, door het geven van tegenroer, dat de boot zonder de kant te raken de bocht om kwam.

Info wikipedia / foto’s Ronny Wiekenkamp / Regio Events.

schoonspuiten

schoonspuiten

Hier werd de paal gevonden

Hier werd de paal gevonden

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.