Direct naar de inhoud.

Ogge de Poggelaar uit de Veenkolonien!

  • door:
  • op:

 

Ogge de Poggelaar
Ogge de Poggelaar

STADSKANAAL –  Het is 1989 als Hans Huiting, toen werkzaam als free lance journalist in de Kanaalstreek, op het idee kwam een symbolisch figuurtje te creëren voor de Veenkoloniën. Hans bedacht een klein pienter mannetje, hij gaf hem de naam Ogge, die met zijn gezin langs de oevers van de kanalen en diepen woont in holen en gangen van dieren. Deze pientere kleine mensjes, lengte 10 cm, kunnen alles wat mensen ook kunnen en zijn zelfs in staat met dieren te kunnen praten. In zijn fantasie ontmoet Hans Ogge op het bietenveld van zijn vader die een boerderij had in de Broeklanden, de plek waar later de wijk Plan Ter Maarsch werd gebouwd.

Hans en Ogge werden vrienden voor het leven. Hans riep de lezers van de Kanaalstreek op met hem mee te fantaseren. Een ontmoeting met Ogge te bedenken en daarvan een verhaal op te schrijven. Er kwamen veel enthousiaste reacties op zijn oproep. Hij verzamelde die verhalen, en bracht een boekje uit met de titel “De avonturen van Ogge de Poggelaar”. Wijlen Henk van Klinken uit Stadskanaal verzorgde de illustraties. Na verloop van tijd is de aandacht voor Ogge en zijn familie verslapt en velen van u zullen zelfs niet meer weten dat er een Ogge familie bestaat.

Waarom willen wij nu, na zoveel jaren, weer aandacht vragen voor de avonturen van Ogge de Poggelaar en zijn familie, door de verhalen van toen uitgegroeid tot wel 45 familieleden. Wij, dat zijn Egbert Huiting (neef van Hans) en Henk de Boer (ambassadeur Streek Historisch Centrum) te Stadskanaal. We volgden een cursus landschapsgids bij het IVN-Groningen en hadden de opdracht een excursie te maken. Dat werd een fietsexcursie in het gebied ten oosten van Stadskanaal de Veenhuizer Veenkoloniën. Op aanvraag bij het SHC kan men deze excursie bespreken. Cees Brasser eigenaar van Herberg de van Bommelhoeve te Vlagtwedde heeft ook aan deze excursie meegewerkt, we waren met z’n drieën. Tijdens de diploma uitreiking hebben we Ogge weer geïntroduceerd door het eerste hoofdstuk van het boekje voor te lezen. Dit werd met enthousiasme ontvangen en de aanwezigen gaven aan met Ogge verder te gaan als symbool voor het veekoloniale gebied.

Wat willen we ?
* Wij willen op deze manier het veenkoloniale gebied meer onder de aandacht brengen, Een gebied dat overigens naar onze mening op de Werelderfgoed lijst thuis hoort.

* We roepen de bewoners en bezoekers van het veenkoloniale gebied op om weer verhalen te schrijven over hun avonturen met de Poggelaars om zo een nieuw Ogge boekje te maken. Ogge zal op deze manier dit woongebied promoten misschien wel de mascotte worden van de Veenkoloniën.

* In elk geval willen we Ogge op internet presenteren met de oude verhalen, nieuwe avonturen en ook alle prentjes en foto’s die er ooit gemaakt zijn. Woont er misschien een Poggelaar bij u in de buurt? Schroom dan niet om samen een verhaal in te sturen. Misschien ook een foto? Stuur het op naar: info@oggedepoggelaar.nl.

De opbrengst van het boekje komt ten goede aan de kinderafdeling van het Refaja ziekenhuis in Stadskanaal.
We hebben veel plannen! We hopen dat veel inwoners en bezoekers van dit veenkoloniaal gebied dit initiatief zullen steunen. De website www.oggedepoggelaar.nl zal de komende periode verder groeien met meer meer verhalen en tekeningen.

“Deelnemers aan wandelexcursies door het Pagedal, georganiseerd door Heidi Reijke van de Poggestee aan de Pageplas en verzorgd door Luuc Houwing, krijgen een Ogge flyer uitgereikt. De herdruk van het eerste boekje zal ook verkrijgbaar zijn aan de kassa van de Poggestee. In de toekomst hopen we dat meer bedrijven en organisaties hun steentje willen bijdragen om Ogge te introduceren als mascotte van de Veenkolonien! Wellicht zou ook de VVV en de gemeente Stadskanaal een steentje kunnen bijdragen”, aldus Egbert Huiting en Henk de Boer.



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal