Direct naar de inhoud.

Medewerkers werkvoorzieningsschappen mogelijk aan de slag in Duitsland

Klijnsma bij Wedeka Stadskanaal
Klijnsma bij Wedeka Stadskanaal

GRONINGEN – Medewerkers van werkvoorzieningsschappen in Oost-Groningen moeten mogelijk aan de slag in de Eemshaven of in Duitsland. Gemeenten moeten op hun beurt zorgen voor vervoer. Dat zei wethouder Jan-Willem van de Kolk van Stadskanaal vanmiddag in het Radio Noord-programma “De Week tot Eén”.

Het plan is één van de alternatieven voor de door bezuinigingen bedreigde werkgelegenheid bij de sociale werkplaatsen. Gemeenten in Oost-Groningen willen de alternatieven binnenkort voorleggen aan staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken.

Zorgtaken
Jan-Willem Van de Kolk, ook voorzitter van werkvoorzieningschap Wedeka, wil ook onderzoeken of medewerkers aan de slag kunnen bij de gemeenten. Mensen zouden dan ingezet kunnen worden in zorgtaken, zoals een was- en strijkservice voor bejaarden. Door de Wet Maatschappelijke Ondersteuning krijgen gemeenten veel meer van deze zorgtaken toebedeeld.

Uitzonderingspositie
Met de alternatieven hoopt Van de Kolk staatssecretaris Klijnsma te bewegen een uitzonderingspositie te maken voor Oost-Groningen. De staatssecretaris wil stevig bezuinigen op de werkvoorziening waar nu nog honderdduizend mensen werken. Het kabinet wil terug naar maximaal dertigduizend werknemers. De overige mensen moeten een reguliere baan vinden.

Jan-Willem van de Kolk
Jan-Willem van de Kolk

Lobby
Volgens wethouder Van de Kolk pakt het bezuinigingsplan desastreus uit voor Oost-Groningen. Ze lobbyen al enige tijd voor een aparte status. In het gebied is sowieso al minder werkgelegenheid. Bovendien werken in Oost-Groningen vier keer zoveel mensen bij een werkvoorziening dan elders in het land.

Besluit
Eind dit jaar hakt de staatssecretaris de knoop door. Vlak daarvoor wil Oost-Groningen de alternatieven onder de aandacht brengen in Den Haag.

Bron: rtvnoord.nl

 

Eén reactie op “Medewerkers werkvoorzieningsschappen mogelijk aan de slag in Duitsland”

  1. Arbeitseinsatz
    http://nl.wikipedia.org/wiki/Arbeitseinsatz

    Vrijwillig
    “Al vóór het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog waren er Nederlanders in Duitsland werkzaam. Dat land was zich vanaf 1933 in een ijltempo aan het opbouwen en er was volop werk te vinden, terwijl thuis de economische crisis maar bleef voortduren. Niet alle werkzaamheid in Duitsland was trouwens vrijwillig. Al voor de bezetting, namelijk tussen februari 1938 en september 1939, achtten de arbeidsburo’s werk in Duitsland ‘passende arbeid’ voor werkelozen. KVP-voorman Carl Romme was hier instrumentaal in. Vooral in de grensstreken werd dit ook toegepast: Ongeveer 1800 mannen werden gedwongen tewerkgesteld bij de oosterburen. Weigering resulteerde in stopzetting van de werklozensteun. Bovendien kwam men dan niet meer in aanmerking voor binnenlandse werkverschaffingsplaatsen. In het eerste anderhalf jaar van de bezetting bleef de bemoeienis van de nieuwe machthebbers met de arbeidsmarkt beperkt. Wel kwamen de Geschäftsgruppe Soziale Verwaltung van het Rijkscommissariaat en het Departement van Sociale Zaken al in juni 1940 overeen meer dwang uit te oefenen op werklozen om arbeid in Duitsland te accepteren.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.



-advertenties-