Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

5e Serie Internationaal Nederlandskampioenschap Ovalracing

Erik Emming & Johan Sanders uit Ter Apel gaan strijden om de EuroMasters of HotrodsVoorlaatste ovalraces in Ter Apel voor het NK Ovalracing
Veel spektakel verwacht bij de EuroMasters of National Hotrods

Ter Apel- Na een zomerstop van twee maanden is het dan eindelijk weer zover. In de maand september zullen de nieuwe Nederlandse kampioenen Ovalracing gekroond worden. Komende zondag 1 september zal de voorlaatste racedag plaatsvinden waarna de coureurs op zondag 29 september tijdens de finaleraces de prijzen zullen verdelen. Dat het twee zinderende racedagen zullen worden staat als een paal boven water. Sommige coureurs zullen een tandje moeten bijzetten om nog kans te maken op de ereprijzen en anderen zullen juist uit alle macht hun positie gaan verdedigen.

Naast de zeven reguliere klasses die strijden om het Nederlandskampioenschap Ovalracing zullen tevens de National Hotrods aan de start staan. Zij zijn normaliter actief op de ovals in Limburgse Posterholt en Venray. Echter zullen zij nu naar Ter Apel komen om te gaan strijden om de EuroMaster of Hotrods titel 2013. Een groot aantal regionale deelnemers van de Superklasse zullen ook in deze klasse deelnemen, maar ook een aantal andere coureurs uit o.a. Duitsland en het zuiden van Nederland zullen de moeite nemen om naar Ter Apel te komen. Hotrods zijn de absolute snelste en breed uitgebouwde auto’s vanuit de autospeedway. Met slechts een gewicht van 700 kilo en meer dan 220 PK’s, aangedreven op de achterwielen zullen de mannen twee kwalificatiemanches rijden. In deze manches dienen zij zoveel mogelijk punten te verzamelen voor de startopstelling van de EuroMaster finale. Momenteel heeft John van den Bosch uit Rosmalen de titel in handen, maar concurrentie kan vooral verwacht worden uit de hoek van Ralph Verberkt uit Horst en Ter Apelers Harm Veenstra, Mark Teuben, Johan Sanders en Erik Emming.

In de juniorenklasse is het voorlopig nog een complete Duitse aangelegenheid aan de kop van het veld. De uit het Duitse Gelschenkirchen afkomstige Niklas Klaka leidt met een voorsprong van tweeëntwintig punten op concurrent Yannick van de Sand. Johannes Bonnarens ligt op positie drie maar ziet inmiddels twee snelle dames naderen. De uit Coevorden afkomstige Manon Boes is de grootste concurrent, zij staat inmiddels gelijk in puntenaantal met v.d. Sand. Terwijl Sanne Klein uit Musselkanaal op vijfde positie volgt. Maar ook zij heeft zeker nog kans het podium te halen.

De in Roswinkel woonachtige Stefan Arends begon het seizoen overtuigend in de Standaardklasse 1400. De regerend kampioen in deze klasse won tijdens de openingsraces van dit seizoen het dagklassement maar kwam er daarna nooit meer echt aan te pas. De uit Gorredijk afkomstige Sven de Jong lijkt dankzij drie opéénvolgende overwinningen af te stevenen op zijn eerste nationale titel in de Standaard 1400 klasse. Met een uitzonderlijk goed resultaat zou hij zomaar eens al voor de laatste wedstrijddagdag de titel kunnen binnen slepen, maar of zijn concurrenten dat zo maar laten gebeuren valt sterk te betwijfelen.

De spectaculaire Hotrods komen naar Ter ApelDe uit Assendelft afkomstige Klaas de Boes lijkt dit seizoen oppermachtig te zijn in de Standaardklasse 2000. Hij staat met zijn Renault Clio momenteel riant aan kop in de tussenstand van het NK. De equipe Sonnenberg/Zwiep kan nog enigszins volgen maar voor de overige concurrenten is het een onbegonnen zaak om dit seizoen nog aanspraak op de titel te kunnen maken. Ter Apeler Tom Brakels bezit momenteel de derde positie voor Ruben Schans uit Eeserveen en Ronnie Bos uit Barger Compascuum. Brakels heeft met twee wedstrijddagen te gaan twintig punten voorsprong op zijn naaste concurrent.

In de Sportklasse is Kevin Zwiep uit Schoonoord de grootste kanshebber voor de titel. Toch heeft hij dit seizoen met sterke concurrentie te maken. Djony Meijer uit Ter Apel en de sterk rijdende Thomas Grosse volgen hem op de voet maar. Daarnaast is routinier Boelo Poppema uit Oude Pekela ook nog volop in de race voor een podiumplaats. Maar het is de vraag of hij in zijn VW Golf nog echt opgewassen is tegen het geweld van de Honda’s waarmee het overgrote deel van de concurrentie aan de start verschijnt?

De BMW 325i e36 Cup is dit seizoen een sterk concept gebleken. Het deelnemersveld groeit nog steeds en met de drie beschikbare huurauto’s maken steeds nieuwe coureurs kennis met het ovalracen. Met zo’n dertien deelnemers per wedstrijddag zijn de races met deze gelijkwaardige bolides zeer interessant. Dat zie je dan ook terug in de puntenstand. Equipe Suelmann/Boes hebben dan wel de beste papieren om de titel binnen te gaan halen. Toch zijn de eerste acht coureurs op de ranglijst nog volop in de strijd voor een podiumplaats. Met de kleine onderlinge verschillen kunnen er nog interessante gevechten ontstaan.

Bij de Stockcar Formule 2’s zien we het hele seizoen al spannende en spectaculaire races. Het ziet er naar uit dat tijdens deze races ook weer een groot startveld aan de start zal verschijnen. Waaronder de kersverse World Cup winnaar. Sebastiaan Vowinkel uit Ommen wist twee weken terug deze prestigieuze prijs binnen te slepen op het circuit in Venray en zal proberen vandaag ook weer goede zaken te doen om zijn koppositie in het Nederlandskampioenschap te verdedigen. Door 45 punten te verzamelen tijdens de laatste races deed Gerton Boes vorige wedstrijd goede zaken in het kampioenschap. De uit Coevorden afkomstige coureur staat momenteel derde in de tussenstand van het NK klassement.

Net als in enkel voorgaande seizoenen is ook dit seizoen John van den Bosch weer heer en meester in de Superklasse. De concurrentie weet weleens een manche overwinning van hem af te snoepen, maar de dagzeges gaan toch meestal mee naar Rosmalen. Maar tijdens de laatste wedstrijddag voor de zomerstop was daar Harm Veenstra uit Ter Apel. Hij wist de dagzege in de Superklasse binnen te slepen door vóór Van den Bosch te eindigen in de finale. Het behaalde puntentotaal van de beide coureurs was aan het einde van de dag exact gelijk, echter deze finale-overwinning leverde Veenstra de eerste dagoverwinning in de Superklasse op. Komende zondag zal het deelnemersveld in de Superklasse wederom goed gevuld zijn. De coureurs die deelnemen in de “koningsklasse” van het ovalracen zullen gaan strijden om de top drie posities aan het einde van het seizoen. Achter Van den Bosch en Veenstra bezit Ter Apeler Erik Emming momenteel de derde positie, maar zijn plaatsgenoten Johan Sanders en Mark Teuben volgen op korte afstand. Dat belooft een mooi einde van het seizoen te worden.

De races om het Int. Nederlandskampioenschap Ovalracing zullen zondag 1 september a.s. om 12:00 uur van start gaan in het autosportstadion “De Polderputten” in Ter Apel.

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.