Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Heerlijk nazomerweer in de loop van de week; Vanaf woensdag weer volop zomer

zonMogelijk zelfs zeldzame tropische dag in het zuiden, afgelopen nacht net geen grondvorst

Wie het zomerweer nog lang niet zat is wordt deze week op zijn wenken bediend. De middagtemperatuur gaat geleidelijk omhoog en woensdag wordt het 26 graden of meer. Donderdag kan het in het zuidoosten zelfs 29 graden worden volgens de weersverwachting van weeronline.nl. Of de tropische waarde van 30 graden bereikt wordt is afhankelijk van de hoeveelheid zon. Uitgesloten is het in ieder geval niet. Vanaf vrijdag neemt de kans op buien weer toe en is het minder warm, maar met 22-26 graden blijft het aan de zomerse kant.

Koele dag, vannacht net geen grondvorst

Vandaag hebben we nog een koel intermezzo met veel bewolking en maxima tussen 17 en 20 graden. Er zijn veel wolkenvelden en vooral het noorden en noordoosten maken kans op wat regen. Afgelopen nacht daalde de temperatuur in het binnenland plaatselijk naar 5 graden en op meetstation Twenthe kwam het aan de grond met +0,4 graden net niet tot grondvorst.

Langzaam warmer en woensdag echt zomers

Maandag kan het 22 graden worden en dinsdag kan het in het zuid-oosten ook al wel 25 graden worden. Een hogedrukgebied ten westen van ons land trekt langzaam oostwaarts en zal tot en met dinsdag een aanlandige wind veroorzaken waardoor de temperatuur niet zo snel zal stijgen. Eenmaal gepasseerd draait de wind naar het zuidoosten en valt de middagtemperatuur met 26 graden een stuk hoger uit. In het zuiden en zuidoosten kan het woensdag plaatselijk 28 graden worden. Alleen op de Wadden is het met 24 graden wat minder warm.

Donderdag kan de temperatuur in het zuidoosten naar 29 graden stijgen en ook een plaatselijke 30-er is niet uitgesloten. Of dit zal gebeuren is afhankelijk van de hoeveelheid zon. Omdat de afgelopen maand droger is verlopen dan gebruikelijk kan de temperatuur van het aardoppervlak in ieder geval snel stijgen. In Maastricht komt een tropische septemberdag van 30 graden of meer, eens in de vijf jaar voor. In De Bilt zelfs minder dan eens in de 10 jaar.

Warmte van tijdelijke aard

Hoge temperaturen zijn in Nederland vaak van korte duur. Vanaf vrijdag stijgt de kans op buien. Ook als het overwegend droog blijft kunnen we meer bewolking verwachten waardoor het een aantal graden minder warm wordt. In de daaropvolgende week wordt de wind meer westelijk en is het gedaan met de warmte.

Gemiddeld nog geen twee zomerse dagen in september, tropisch nog zeldzamer

Met mogelijk drie zomerse dagen deze week voldoen we direct aan de norm. Volgens het langjarig gemiddelde geeft september recht op 1,7 zomerse dagen.

De meeste zomerse dagen in september beleefden we in 1947. Toen werden liefst 11 dag boven de 25 graden geregistreerd. Recent was 2006 een topseptember, 8 zomerse dagen vielen ons ten deel.

Tropische dagen komen nauwelijks voor voor in september. In Limburg komt een tropische septemberdag van 30 graden of meer, eens in de vijf jaar voor. In het midden van het land zelfs minder dan eens in de 10 jaar. In 1929 werd in maastricht 35,3 graden gemeten als hoogste september temperatuur ooit.

Geplaatst door

Programmamaker/hoofdredacteur. Maakt deel uit van het managementteam (MT) streekomroep RTV1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.