Direct naar de inhoud.

Historische rolpaal geplaatst in Maarsstee

rolpaalSTADSKANAAL – Een aantal weken geleden hebben we gemeld dat er een zogenaamde rolpaal was gevonden in Stadskanaal. Een rolpaal werd vroeger in de (turf)scheepvaart gebruikt om het ronden van een bocht te vergemakkelijken. Toen werd gemeld dat de vondst redelijk uniek was.

Echter: Ruim twee jaar geleden heeft Herman Kone eveneens een rolpaal ontdekt achter het Streekhistorisch Centrum in Stadskanaal. Deze paal heeft vroeger aan het Boerendiep gestaan, vlak bij de plaats waar nu het politiebureau staat. Afgelopen vrijdag is de paal opnieuw geplaatst. De rolpaal staat nu als historisch monument in de wijk Maarsstee vlakbij de hoofdingang van appartementencomplex De Ketting bij de kruising van Luxemburglaan en de Amerikalaan.

Het initiatief de rolpaal in wijk Maarsstee te plaatsen is afkomstig van het Bewonersplatform Maarsstee. Met financiële ondersteuning van het Oranjefonds (in het kader van Burendag) en de hulp bij het takelwerk en vervoer van firma Krans  is het initiatief in daden omgezet. Op vrijdagmiddag is de rolpaal met een grote kraan vervoerd van het Streekhistorisch Centrum naar Maarsstee. De 2.500 kilogram wegende kolos is toen meteen geplaatst in een door de bewoners gegraven gat van ruim een kubieke meter.

De rolpaal zal de komende weken flink onder handen worden genomen en in de oorspronkelijke staat en kleur worden gebracht. De locatie van de rolpaal wordt doorgegeven aan het Scheepvaartmuseum, dat dergelijke monumenten van de scheepvaarthistorie documenteert. Vervolgens zal het Streekhistorisch Centrum de rolpaal van een plaquette voorzien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-