Direct naar de inhoud.

Hoe (on)betrouwbaar is politiek?

  • door:
  • op:
Jij doet niet meer mee..
Jij doet niet meer mee..

COLUMN – Het was ooit allemaal koek en ei tussen de gemeenten Vlagtwedde en Stadskanaal. Totdat de bestuurders van de gemeente Vlagtwedde de bestuurders van de gemeente Stadskanaal arrogantie verweten. Dat verwijt is ontstaan nadat Stadskanaal bekend maakte de brandweer kazerne van het korps Zuid-Groningen te gaan verplaatsen. Om een lang verhaal kort te houden: Vlagtwedde vond dat haar bestuurders hierover te laat werden geïnformeerd. Stadskanaal was arrogant. Hierop ging Stadskanaal diep door het stof en je zou zeggen: Nu klaar, Stadskanaal zat fout en zand erover. Het leven gaat verder..

 

Een jaar later

In de achterkamers van politiek Vlagtwedde en Bellingwedde worden snode plannen gemaakt om meer te gaan samenwerken op diverse gebieden zoals belastinginning, sociale dienst etc.. Nee, niet meer met die arrogante Kanaalsters. Stadskanaal staat als straf (voorlopig) in de hoek. Samenwerking met Bellingwedde staat nu bovenaan. Die zijn tenminste betrouwbaar. Pssst, niemand mag het weten maar het college van Vlagtwedde heeft nog een plan bedacht. De gemeentelijke herindelingen. Doen alsof we gaan fuseren met de gemeente Bellingwedde én met de gemeente Stadskanaal. Maar wij weten wel beter.. Wat een mop..

Gefopt
Dan komt deze week de aap uit de mouw. Ha, gefopt Stadskanaal, gefopt commissie Jansen met uw Grenzeloos Gunnen en gefopt provincie Groningen. Vlagtwedde kan Bellingwedde simpel binnen hengelen. De chemie tussen beide gemeenten is inmiddels optimaal, kan niet meer stuk. Tja, politiek en financieel ligt Bellingwedde toch al op zijn rug. Geen enkele weerstand. De coalitie van Vlagtwedde wrijft zich vergenoegd in de handen. Achter gesloten deuren worden de plannen van de colleges van B en W aan de gemeenteraadsleden bekend gemaakt. Niks supergemeente met 80.000 inwoners. De start van de nieuwe plattelandsgemeente met 25.000 inwoners kan al in 2016 beginnen kopt het DvhN vandaag in de krant. Tempo maken.. De gemeenteraad van Vlagtwedde die eerder nog instemde met een eventuele fusie met Stadskanaal vanaf 2018 weet het ook niet meer. De lokale SP in Bellingwedde schiet in de stress. Maar wat maakt het uit. Kompier, Triemstra en wethouders hebben gesproken. Het plan heeft gewerkt en niemand die het zag aankomen.

Tenslotte
Opnieuw kijkt de gemeente Stadskanaal met verbazing toe. En weer krijgen ze een flinke draai om de oren door Vlagtwedde, dit keer gesteund door Bellingwedde. Maar wie was er nu eigenlijk arrogant? Hoever kun je gaan? De pot verwijt de ketel. De communicatieve vaardigheden in Zuid Oost Groningen zijn blijkbaar nog ver te zoeken. Is dit nu Grenzeloos Gunnen of is dit allemaal onderdeel van een groot vooropgezet politiek complot welke wij, als gewone burgers, niet mogen weten ? De tijd zal het leren.

Brinkieman



-advertenties-

NIJM Webdesign Stadskanaal