Direct naar de inhoud.

Noorderlingen vaker aan de slag in duitsland

  • door:
  • op:

werk

De Duitsers zijn dringend op zoek naar Nederlandse ‘Grenzpendler’. Waar hier de werkloosheidscijfers de pan uitrijzen, is er bij onze Oosterburen een overschot aan vacatures. Bijkomend voordeel voor Hollandse vaders en moeders: de kinderbijslag is er drie keer zo hoog!

Vier maanden lang zoekt hij zich nu al suf naar een baan in Nederland. Graficus Jeffrey Martijn (40) uit het Groningse Stadskanaal zag zijn contract niet verlengd worden en stond plots op straat. In eigen land krijgt hij voortdurend dezelfde reacties op zijn sollicitatiebrieven. „Aan deze kant van de grens is er is nu helemaal niks te vinden”, zegt de energieke vader van drie kinderen.

Hij krijgt nu hulp van UWV Drenthe. Het werkbedrijf vond een gat in de markt en sprong daar samen met gemeenten in Groningen en Drenthe, en de Duitse Arbeitsagenturen dolenthousiast in. Want in Duitsland zoeken ze dringend personeel en Die Holländer zijn meer dan welkom. Daarom biedt het UWV in Groningen en Drenthe een cursus solliciteren in het Duits aan. „We verwachten dit jaar ongeveer 120 Nederlanders op deze manier aan een baan te helpen in Duitsland”, zegt Tjerk Mulder van Eures, de internationale poot van het UWV. „En we gaan er natuurlijk mee door, want er is echt heel veel vraag naar Nederlanders. We krijgen elke maand tientallen vacatures binnen.”

Het is een vreemd verhaal. Waar in Drenthe de werkloosheid is opgelopen tot bijna 13 procent, ligt dat percentage enkele tientallen kilometers verderop, net over de grens in het Duitse Meppen op slechts 3. Vooral vaklui en truckers worden amper gevonden in Duitsland. Dat biedt enorme kansen voor de bewoners in de grensstreek. En het werken bij de buren kan wel eens een fikse bonus opleveren.

„De kinderbijslag is er drie keer zo hoog”, zegt Mulder. „Wie in Duitsland werkt betaalt daar ook belasting, ook al woon je nog in Nederland. Je ontvangt dan ook de kinderbijslag van dat land.”

Jeffrey, met een tweeling en nog een kind rijkelijk bedeeld, hoort het breed lachend aan. „Maar dat is natuurlijk niet de reden dat ik daar wil werken. Ik wil gewoon aan de bak! Ik zit nu thuis en zorg voor drie kinderen. Nou geloof mij, dan denk je soms, was ik maar aan het werk!”

De sollicitatiecursus is nodig omdat werken en solliciteren bij onze buren toch wel wat anders is. „Ze zijn erg formeel en veel stijver dan hier”, zegt Mulder. „Ze zijn bijvoorbeeld nogal van de Sie-cultuur, zullen niet snel jij en jou zeggen. Ook niet tegen collega’s onderling. Dat moet echt groeien.”

Jeffrey heeft dan ook heel wat gehad aan de cursus. „Ik wist dat niet joh. Je mag niet eens iemand een hand geven bij het solliciteren. Moet wachten totdat zij dat doen. Daarbij moet je een heel grote foto van jezelf meesturen en je cijferlijsten. Ze zijn er ook dol op als je vrijwilligerswerk doet of een sportclub traint. Dat moet je er vooral bij vermelden.”

De taal is niet zo’n probleem. De meeste mensen in de grensstreek spreken vrij goed Duits. „En het platte Gronings lijkt heel erg op Duits”, zegt Jeffrey. „Maar het UWV helpt er ook bij. Onze brieven worden als onderdeel van de cursus in perfect Duits omgezet door een vertaalbureau. En Duitse bedrijven hebben een regeling dat zij een taalcursus voor je betalen.”

Nederlanders zijn volgens Mulder meer dan welkom in Duitsland. „We worden gezien als harde werkers. We zijn daarin echt uniek in Europa. Wij hebben altijd volle agenda’s en zijn gestresst. Het is daar veel relaxter. Morgen is er immers weer een dag.”

Het klinkt allemaal wel erg ideaal. Je zou bijna nog wel gek zijn als je in Nederland blijft werken. „Nou, het is vooral bedoeld voor mensen die hier in de buurt wonen”, zegt Mulder. „Duitsland kent geen kilometervergoeding voor woon-werkverkeer. Een deel van die kosten kun je overigens wel van je Duitse belasting aftrekken, maar toch. Het moet niet te ver rijden zijn. Als je in Duitsland gaat wonen, is het een ander verhaal natuurlijk. Dan profiteer je volop mee van hun goede economie en lagere prijzen.”

Jeffrey blijft ons land echter trouw. „Mijn vrouw werkt hier en mijn kinderen zitten op school en hebben vriendjes. Ik zoek het dan ook niet te ver weg, maar zie het wel als een enorm avontuur. Ik heb nu ook echt mijn zinnen gezet op een baan in Duitsland. Het lijkt heel wat, werken in een ander land. Maar het valt best mee. Het UWV helpt je met de problemen waar je tegenaan loopt, maar dat zijn er niet zoveel. Je moet je ziektekosten in Duitsland betalen en bent ook daar verzekerd. Maar je kunt gewoon hier naar een arts. Even een brief meenemen als bewijs dat je bent verzekerd en verder niets.”

 

Bron: Spitsnieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-