Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

200 jaar Koninkrijk in Streek Historisch Centrum

23002STADSKANAAL – Dit jaar wordt overal aandacht besteed aan het 200-jarig bestaan van het Koninkrijk der Nederlanden. In januari 1795 was stadhouder Willem V met zijn gezin via Scheveningen gevlucht naar Engeland voor de oprukkende Franse legers. De oude Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden hield op te bestaan. De nieuwe staat werd ingericht naar Frans model en uiteindelijk door Napoleon ingelijfd bij zijn keizerrijk. De Oranjes leken voorgoed van het Nederlandse toneel verdwenen maar na Napoleons nederlaag keerde de oudste zoon van stadhouder Willem V terug. Op 30 november 1813 werd hij op het Scheveningse strand feestelijk verwelkomd. Veel Nederlanders zullen ongetwijfeld het tafereel kennen van de historische schoolplaat van Isings. Over de voorgeschiedenis en de gebeurtenissen na de landing is veel geschreven. Centraal daarbij staat de vraag door wie, waar en wanneer uiteindelijk besloten werd dat de erfprins van Oranje de koningstitel aanvaardde. In de lezing door Bert Roossien, op zondagmiddag 27 oktober a.s in het Streekhistorisch Centrum, staat dit thema dan ook centraal.

26050In de jubileumjaren 1913 en 1963 werd ook al stilgestaan bij de wording van het koninkrijk. Talloze gemeenten organiseerden historische optochten en vele gedenkboeken verschenen. De landing van prins Willem op het strand van Scheveningen werd daar op zaterdag 30 november 1963 nog eens overgedaan. En zelfs in Stadskanaal kwam de prins die dag opnieuw aan land. Om 10.15 uur arriveerde ‘prins Willem’ vergezeld van in kostuum gestoken adjudanten aan boord van een bolschip bij de Hoofdkade. Hij werd hartelijk verwelkomd door burgemeester Knottnerus waarna het gezelschap aan het hoofd van een aantal prachtig versierde wagens een rondrit door woonwijk Ter Maars maakte. Een aantal opnames van de feestelijkheden zijn bewaard gebleven en zullen worden vertoond. De lezing begint om 14.30 uur. De entree bedraagt € 2,00. Donateurs hebben gratis entree op vertoon van hun pas. Voor meer informatie en reserveren: Streekhistorisch Centrum, tel. 0599-612649 (Bert Roossien).

Bij de foto’s: De herdenking van 150 jaar Koninkrijk in Stadskanaal in 1963 (Collectie Streekhistorisch Centrum).

Geplaatst door

Programmamaker/hoofdredacteur. Maakt deel uit van het managementteam (MT) streekomroep RTV1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.