Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Oktober 2013: Een opvallende weermaand

oktober

Regionale neerslagverschillen zeer groot, voor het eerst in 34 jaar windkracht 12 in Nederland

Deze oktober gaat de boeken in als een bijzonder zachte maar ook bijzonder natte herfstmaand. Met alle extremen kunnen we spreken van een zeer bijzondere weermaand volgens de meteorologen van weeronline.nl. Plaatselijk was oktober extreem nat met bijvoorbeeld meer dan 200 mm neerslag op Goeree Overflakkee.

Met circa 12,1 graden komen we naar verwachting op de achtste plaats uit van warmste oktobermaanden sinds 1900. Normaal is het in oktober gemiddeld 10,7 graden.

Warm begin van de maand
De eerste week van de maand lag de temperatuur vrij hoog. Terwijl de langjarig gemiddelde maximumtemperatuur de eerste 10 dagen van oktober op 16,0 graden ligt werd het op 4 oktober, na onweersbuien in de ochtend, ‘s middags 21,9 graden.

Regionaal behoorlijke wateroverlast: in 24 uur 10 emmers water per vierkante meter
Enkele zeer actieve depressies trokken vanaf halverwege de tweede week over het land, waardoor het zeer regenachtig werd. Vooral in het weekend van 12 en 13 oktober viel veel hemelwater. Er werd een waarschuwing extreem weer (code oranje) afgegeven voor het gevaar op wateroverlast.

Ouddorp op Goeree-Overflakkee tapte in 24 uur 96,2 mm af (bijna 10 volle emmers), Dirksland 94,4 mm. Ook in de provincie Utrecht viel veel regen, met in de Bilt 64 mm in een etmaal. Uiteindelijk kunnen we spreken van een natte maand met een landelijk gemiddeld maandtotaal van, naar verwachting, 112 mm tegen 82,7 mm normaal in oktober.

Opvallend zijn de lokale verschillen. Vooral het midden en het zuidwesten kregen veel water te verwerken, waarbij Dirksland (Goeree-Overflakkee) met circa 225 mm de kroon spant. Dit terwijl er in Limburg zo’n 60 mm viel. Ook Groningen was een stuk droger met gemiddeld 80 mm.

Neerslag per provincie

 • Zuid-Holland: 160 millimeter (normaal 90 mm)
 • Zeeland: 160 millimeter (normaal 76 mm)
 • Utrecht: 160 millimeter (normaal 83 mm)
 • Flevoland: 150 millimeter (normaal 79 mm)
 • Noord-Holland: 140 millimeter (normaal 91 mm)
 • Noord-Brabant: 120 millimeter (westen 150mm, oosten 85mm) normaal 56mm
 • Gelderland: 110 millimeter (normaal 71 mm)
 • Overijssel: 100 millimeter (normaal 67 mm)
 • Friesland: 90 millimeter (normaal 81 mm)
 • Groningen: 85 millimeter (normaal 74 mm)
 • Drenthe: 80 millimeter (normaal 74 mm)
 • Limburg: 60 millimeter (normaal 67 mm)

Tot en met de 15e bleef het nat en fris weer. Want er viel niet alleen veel regen, in de Bilt maakte de temperatuur ook een duikeling: werd het dinsdag 8 oktober nog 18,2 graden, vrijdag de 11e kwam de temperatuur niet boven 8,6 graden uit. En daarmee werd een dagrecord behaald: het bleef op 11 oktober nog nooit zo koud.

Bijzonder warme 22 oktober
Vanaf halverwege de maand werd weer een temperatuurstijging ingezet met een hoogtepunt op 22 oktober. Met 21,8 graden werd op die dag net geen officieel temperatuurdagrecord behaald in De Bilt. Wel was het nog nooit zo warm op een plek in Nederland op de 22e In Ell (Limburg) steeg de temperatuur tot 23,1 graden (http://nieuws.weeronline.nl/warmste-22-oktober-ooit-2/). Het was enkele weken erg zacht, waarbij ook de zon zich regelmatig liet zien. In totaal komt het aantal zonuren deze maand iets hoger uit dan gemiddeld: circa 118 uur tegen 112,9 uur normaal.

Op zaterdag 26 oktober werd het niet kouder dan 14,4 graden. Zo’n hoge minimumtemperatuur was in de Bilt nog niet eerder gemeten op deze dag in het jaar. Voor dit weerrecord was toen weinig oog, met in de weerkaarten een naderende zuidwesterstorm.

Zeer zware storm met windkracht 12
Op maandag 28 oktober trok een stormdepressie langs de westkust, waarbij op Vlieland meer dan een uur lang windkracht 11 werd gemeten en dus sprake was van een zeer zware storm. Tijdelijk stond er ook windkracht 12, orkaankracht. Het KNMI gaf een weeralarm af (code rood). Er werden windstoten gemeten tot 152 km/uur in Lauwersoog. In het binnenland kwamen ook zware windstoten voor met 106 km/uur in Deelen. Bovendien viel ook een tiental millimeters regen.

De storm was de zwaarste sinds 1976. Ook kwam voor het eerst sinds 1979 windkracht 12 voor in Nederland.

Herfstachtig november in
De laatste dagen keerde de rust terug in de atmosfeer en is ook de temperatuur weer rond normale waarden voor de tijd van het jaar gekomen. De komende dagen trekt de wind weer wat aan en is het vrij wisselvallig herfstweer.

Geplaatst door

Maakt deel uit van het redactie en managementteam (MT)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.