Direct naar de inhoud.

Direct een forse boete bij etherpiraterij

Illegale zendmast - (f: RTV Oost)
Illegale zendmast – (f: RTV Oost)

GRONINGEN – Bij de opsporing van een illegale FM-uitzending wordt voortaan niet meer gewaarschuwd maar meteen een boete uitgedeeld. Dit geldt voor iedereen die de illegale uitzending mogelijk maakt, dus zowel voor de persoon die achter de knoppen zit, als de eigenaar of huurder waar de zendinstallatie staat, als andere betrokkenen. Dat heeft Agentschap Telecom bekend gemaakt. De boete kan oplopen tot maximaal € 45.000,–.

Wanneer zonder vergunning via de ether radio-uitzendingen worden uitgezonden, is dit illegaal en is er sprake van overtreding van de Telecommunicatiewet. Eigenaren van percelen en/of gebouwen bij wie een antenne-installatie werd aangetroffen, kregen tot nu toe eerst een waarschuwingsbrief waarin werd verzocht de illegale uitzending te staken. Agentschap Telecom legde al boetes op als bleek dat ondanks deze waarschuwing, de installatie (uiteindelijk) toch werd gebruikt voor een illegale uitzending. Vanaf nu worden deze boetes direct na een overtreding opgelegd. Deze aanscherping is nodig om het nalevingsgedrag positief te beïnvloeden.
Afhankelijk van de aangetroffen situatie en de overlast, blijft daarnaast de mogelijkheid bestaan, in sommige gevallen direct een einde te maken aan de uitzending door het uitschakelen en verzegelen van de apparatuur.

Overlast
Illegale uitzendingen blijven overlast veroorzaken. De illegale zenders hebben vaak een groot bereik, en legale stations die hebben betaald voor hun vergunningen, verliezen daardoor luisteraars en reclame-inkomsten. Ook krijgt Agentschap Telecom jaarlijks ongeveer 1200 klachten van mensen die hun favoriete radiostation niet ongestoord kunnen ontvangen.

Alternatief
Een goed alternatief voor illegale uitzendingen is het uitzenden via internet. Uitzenden via internet is eenvoudig en goedkoop en heeft een wereldwijd bereik. Voor muziekgebruik in online radio uitzendingen is een licentie van Sena vereist.

3 reacties op “Direct een forse boete bij etherpiraterij”

  1. betalen nooit!! enne van essen, jelle, van de star, en noem ze maar op!! het feest gaat beginnen!! wie een kuil graaft voor een ander, valt er zelf in!! at weg der mee!! piraten geven nooit op!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.-advertenties-