Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Herfst 2013 in top 5 natste ooit

herfst_regenVanavond opnieuw kans op zware windstoten rond 80 km/h

De herfst van 2013 gaat in de top 5 van natste herfstseizoenen sinds 1901 belanden. Met de neerslagverwachting voor komende tijd komt de totale neerslagsom uit op meer dan 300 millimeter neerslag volgens de meteorlogen van weeronline.nl

Hoewel de meteorologische herfst loopt van 1 september tot en met 30 november lijkt het nu al duidelijke dat het in ieder geval een top-5 notering gaat worden. De voorgaande maanden verliepen ook al extreem nat. In zowel september als oktober viel gemiddeld over het land zo’n 100 mm tegen respectievelijk 74 en 79 normaal. De teller voor november staat al op 40 millimeter na de eerste vier dagen. Voor de komende tijd verwacht weeronline.nl nog minstens 60 millimeter waardoor het totaal eind november op tenminste 300 mm komt.

Het is uitzonderlijk dat alle herfstmanden te nat verlopen.

Natste herfstseizoenen op rij

Plaats Jaar Neerslag  
1 1974 413 mm  
2 1998 383 mm  
3 1960 335 mm  
4 2001 329 mm  
5 2013 300 mm Naar verwachting
6 1994 291 mm  
7 2000 291 mm  
8 1984 289 mm  
9 1981 286 mm  
10 1957 280 mm  

 

Vandaag kans op zware windstoten rond 80 km per uur

Vanochtend is het meest droog. Vanmiddag regent het af en toe stevig door. Daarbij waait aanvankelijk een matige tot vrij krachtige zuidenwind. Eind van de middag draait de wind naar het westen en neemt vooral in de kustregio flink toe. De wind wordt krachtig tot hard, windkracht 6-7 en er is kans op windstoten tot circa 80 km/u. In de regen vanmiddag is het circa 7 graden. ’s Avonds loopt de temperatuur nog iets op tot 8-9 graden in het binnenland en 10-11 graden in de kustgebieden.

Vanavond en vannacht komen er buien voor, de meeste in de kustgebieden. De wind draait van west naar zuidwest en blijft stevig doorwaaien met windstoten rond 80 km/u. Hierdoor koelt het niet of nauwelijks af.

Morgen start ook op veel plekken droog. In de loop van de dag gaat het, net als vandaag, vanuit het zuidwesten regenen. Het wordt circa 11 graden. Eind van de middag en in de avond neemt de zuidwestenwind flink in kracht toe en stroomt zachte lucht het land in. In de nacht naar donderdag blijft de temperatuur boven de 10 graden.

Donderdag is het bewolkt en regenachtig. De temperatuur is hoog met circa 12 graden in het noorden tot 15 in het zuiden.

Ook vrijdag en het weekend verlopen nat. Daarbij kan het ook af en toe weer hard waaien. De maxima liggen rond 11 graden en de minima rond 6 graden. Ook begin volgende week houdt het natte herfstweer aan. Later in de week krijgt een hogedrukgebied waarschijnlijk enige grip op het Nederlandse weer. Hierdoor wordt het weerbeeld rustiger en komt de temperatuur iets lager uit.

Weersextremen deze herfst

De afgelopen jaren beleefden we vaak een relatief rustige herfst. De weersextremen volgen elkaar deze herfst echter in rap tempo op. Zo kreeg Nederland al op 10 september voor de eerste keer te maken met stormkracht. Aan de kust stond even een windkracht 9.

Zaterdag 12 en zondag 13 oktober leverde een enorme hoeveelheid regenwater op. Op Goeree-Overflakkee viel in 24 uur tijd lokaal zelfs meer dan 120 mm, wat gelijk staat aan 12 volle emmers water per vierkante meters.

Nederland beleefde op 28 oktober de zwaarste storm sinds 1978 met zelfs een poosje windkracht 12 op de Wadden.  De maximale windstoot kwam uit op 152 kilometer per uur. In het noordwestelijk kustgebied werd met een uurgemiddelde windkracht 11 de eerste zeer zware storm in 23 jaar geregistreerd.

Op 3 november werd Wijk bij Duurstede getroffen door een tornado met mogelijk windsnelheden rond 150 kilometer per uur.  Ook op andere plaatsen, met name in Gelderland, werden tornado’s of wervelwinden waargenomen.

Vaak werd er deze herfst gewaarschuwd voor zware windstoten.

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.