Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Eerste vorst deze herfst een feit

nachtvorst

Vrijwel overal ook voor het eerst ruitenkrabben!

Zeist – De eerste vorst van dit najaar is een feit. Rond 1.30 uur dook de temperatuur in het Gelderse Deelen onder het vriespunt volgens de meteorologen van weeronline.nl. Brede opklaringen in combinatie met weinig wind zorgden ervoor dat het flink kon afkoelen.

De laagste temperatuur tot nu tot was -1,4 graden In Deelen. Ook in Twenthe (-1,0), Eelde (-0,4) en in De Bilt (-0,3) dook de temperatuur onder he vriespunt.

Rond zonsopgang kan het op enkele punten nog iets verder volgens weeronline.nl. Vooral in het midden en oosten van het land koelt het voor het eerste dit jaar flink af. Aan de grond vriest het al in vrijwel het hele binnenland. In Twenthe is het het koudst aan de grond, namelijk -4,2 graden onder nul.

De laatste keer dat het dit jaar vroor was op 1 mei.  In Leeuwarden daalde de temperatuur toen tot -3,0 graden.

Vorig jaar had het Overijsselse Heino de eer het eerst vorst te mogen optekenen. Toen werd het op 26 oktober voor de eerste keer nachtvorst gemeten, ruimt twee weken eerder dan dit jaar. Het werd toen -2,9 graden Celsius. Ook op andere plaatsen kwam het toen tot nachtvorst.

Ruiten krabben en boerenkool oogsten

Deze ochtend is tevens de eerste keer dat we in grote delen van het land onze ruiten moeten krabben. Behalve aan de kust moeten autoruiten in overal in het land gekrabt worden.

Ook de boerenkool heeft na deze nacht in delen van Nederland zijn eerste nachtvorst gehad en kan worden geoogst. Boerenkool krijgt een zoetere smaak na vorst, het zetmeel in de plant wordt omgezet in suikers als natuurlijk afweermechanisme tegen bevriezing.

Eerste strooiacties dit seizoen

Tot grootschalige gladheid komt het vandaag niet omdat er nog veel warmte in de grond aanwezig is. Hierdoor komt de asfalttemperatuur niet onder het vriespunt. Wel is er op enkele plaatsen in Nederland uit voorzorg al gestrooid, met name in Overijssel en Gelderland liggen de temperaturen van het wegdek dicht bij het vriespunt.

De vroegste eerste vorst ooit was in 1971. Toen werd het op 15 september net -0,1 in het Gelderse Deelen. De laatste vorst in het seizoen werd ook daar gemeten, in 1961 werd op 3 juni nog een temperatuur onder nu gemeten.

Geplaatst door

Programmamaker/hoofdredacteur. Maakt deel uit van het managementteam (MT) streekomroep RTV1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.