Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Drie TopZorg predicaten voor Refaja ziekenhuis

Refaja ZiekenhuisSTADSKANAAL – Het Refaja ziekenhuis krijgt van zorgverzekeraar Menzis het predicaat TopZorg voor de behandeling van het carpaal tunnelsyndroom (CTS). Ook zijn de predicaten voor de behandeling van darm- en prostaatkanker verlengd. Het predicaat voor CTS geldt tot en met 2015, de andere twee zijn verlengd tot en met 2014.

Wens van patiënt voorop

Bij het toekennen van TopZorg neemt Menzis, naast criteria voor medische kwaliteit, vooral de wensen van de patiënt als uitgangspunt. Toegangstijden, wachttijden, voorlichting en begeleiding van patiënten zijn hierin belangrijke criteria.

Menzis hanteert voor het toekennen van TopZorg ook richtlijnen over het aantal ingrepen dat een zorginstelling jaarlijks uitvoert voor een aandoening. Om bijvoorbeeld voor het predicaat TopZorg Carpaal Tunnel Syndroom in aanmerking te komen, gaat Menzis daarom uit van een minimum van 150 operatieve ingrepen per jaar. In Nederland varieert het aantal CTS-operaties per zorgaanbieder tussen de 1 en 800 per jaar.

Carpaal tunnel syndroom

Het CTS is een veelvoorkomende aandoening aan de handen. De oorzaak is een beknelling van een zenuw in de pols. De middelste handzenuw (nervus medianus) loopt door een tunnel die gevormd wordt door de handwortelbeentjes en een stevig bandje (ligamentum). Ook lopen er door deze tunnel pezen vanuit de onderarm naar de vingers. Het carpaal tunnel syndroom ontstaat wanneer een te hoge druk ontstaat in deze tunnel, waardoor de zenuw bekneld raakt.

TopZorg

Het hebben van het TopZorg predicaat laat zien dat het ziekenhuis verder kijkt dan de behandeling en de mens centraal stelt door speciale aandacht te geven aan nazorg, omgeving van de patiënt en het geven van informatie.

De toegekende en/of verlengde predicaten zijn niet de eerste die het Refaja ontvangt. Het ziekenhuis in Stadskanaal biedt ook Menzis TopZorg aan voor de behandeling van heupartrose en liesbreuk.

Geplaatst door

Programmamaker/hoofdredacteur. Maakt deel uit van het managementteam (MT) streekomroep RTV1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.