Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Marktplaats roept Wildervank uit tot handelshoofdstad 2013 van Groningen

MarktplaatsWILDERVANK is uitgeroepen tot de handelshoofdstad 2013 van Groningen. Dat blijkt uit een analyse van Marktplaats naar de online handelsactiviteiten in Nederlandse gemeenten. In Wildervank werd de meeste handel gedreven van de hele provincie: maar liefst 27 procent van de inwoners kocht of verkocht de afgelopen negen maanden iets via Marktplaats. In het Groningse dorp worden opvallend vaak spullen voor kinderen en baby’s en huis en inrichting aangeboden. Nog steeds wordt het meeste via de computer of laptop verhandeld, maar Marktplaats ziet de activiteiten via de tablet en smartphone toenemen. In het afgelopen jaar verdubbelde het mobiel gebruik van Marktplaats van 21 naar 42 procent.

Het is voor de zevende achtereenvolgende keer dat Marktplaats per provincie de handelshoofdstad bepaalt. Hierbij wordt gekeken naar het aantal geplaatste advertenties en het aantal advertentieplaatsers in verhouding tot het aantal inwoners. In de eerste negen maanden van dit jaar zijn er ruim 105 miljoen advertenties geplaatst op Marktplaats, een recordaantal. In dezelfde periode werden ruim 41 duizend advertenties uit Wildervank op Marktplaats geplaatst. Landelijk gezien werd er het meeste gehandeld in Twijzelerheide (Friesland), dat zich hiermee handelshoofdstad van Nederland mag noemen.

“De handelshoofdsteden laten zien dat je niet in de geijkte grote steden zoals Rotterdam, Utrecht en Den Bosch hoeft te zitten om succesvol te kopen en verkopen. Juist de kleinere dorpen als Wildervank, Roosteren en Twijzelerheide scoren goed”, zegt Olivier van Duijn, directeur van Marktplaats. “Internet doet grenzen vervagen. Voor iedereen met een internetaansluiting ligt de rest van Nederland binnen handbereik.”

De drie producten en diensten in de volgende categorieën worden op het moment opvallend veel aangeboden door inwoners van Wildervank:

1. Kinderen en Baby’s
2. Huis en Inrichting
3. Kleding | Dames

Verkopen via de smartphone stijgen
Nederlanders handelen steeds meer via de tablet en de smartphone. In oktober 2013 werd Marktplaats maandelijks 61 miljoen keer bezocht via de mobiele site of app. In dezelfde maand vorig jaar was dat nog 19 miljoen keer. Bovendien zijn mobiele gebruikers actiever. Zij plaatsen nu 25 procent meer advertenties dan een jaar geleden. Bij de gebruikers die Marktplaats via de desktop bezoeken, is het aantal advertenties dat zij plaatsen gelijk gebleven. In het Utrechtse Bunschoten-Spakenburg is het mobiele gebruik het hoogst. Meer dan een derde (34,7 procent) van het totale aantal Marktplaats-gebruikers plaatste advertenties via de smartphone. Een goede tweede is IJmuiden (33,7 procent) gevolgd door het Drentse Barger-Compascuum (33,6 procent). In Wildervank ligt dit aantal lager (26 procent).

Provinciale handelshoofdsteden 2013
Naast de landelijke handelshoofdstad is ook per provincie gekeken naar de plaats waar het meeste gehandeld wordt. De handelshoofdsteden per provincie zijn (weergegeven op basis van de top 12 handelshoofdsteden):

Friesland – Twijzelerheide
Limburg – Roosteren
Overijssel – Westerhaar-Vriezenveensewijk
Drenthe – Elim
Gelderland – Andelst
Groningen – Wildervank
Utrecht – Elst
Noord-Holland – Zwaag
Noord-Brabant – Baarle-Nassau
Flevoland – Swifterbant
Zuid-Holland – Papendrecht
Zeeland – Oud-Vossemeer

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.