Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Alternatief voor windmolens is aardwarmte

windenergieEMMEN – Er hoeven helemaal geen windmolens in Drenthe te komen. Aardwarmte is een technisch en financieel haalbaar alternatief, met minder vervuiling van het landschap. Dat zegt Immanuël Korthals Altes uit Emmen, die sinds tien jaar onderzoek doet naar aardwarmte.

Volgens Korthals Altes laat de politiek zich te veel inpalmen door de lobby van windmolenproducenten. Er is volgens hem op een diepte van drie kilometer overal voldoende warm water voor handen. Dat kan opgepompt worden en vervolgens een gas verwarmen, waarmee door middel van een turbine stroom kan worden opgewekt. Vervolgens gaat het water via een ander pompgat weer de bodem in. Daardoor is er ook geen risico van verzakkingen of bevingen. Ook is dit makkelijk in het landschap in te passen, zo denkt de Emmenaar. Korthals Altes heeft hierover een brief gestuurd aan de provincie. Die komt op 27 november aan de orde tijdens een commissievergadering.

Gisteren nog was er een druk bezochte bijeenkomst tegen windmolens van Platform Storm in Buinerveen. De Spaanse professor Mariana Alves-Pereira was hier  één van de sprekers. Zij zegt dat vooral het niet hoorbare laag frequente geluid dat molens veroorzaken schadelijk is. Het zou de cellen aantasten, waardoor mensen klachten krijgen. Ook zou het tot slapeloosheid leiden. Platform Storm wil daarom een gezondheidsonderzoek, nog voordat de eerste molens in het gebied komen. De GGD en het RIVM voelen daar niets voor, zo zei Janet Holtkamp van Platform Storm.

Aanstaande zaterdag gaat de actiegroep spandoeken ophangen langs de Drentse Mondenweg. Dat gaat vanaf 10.00 uur gebeuren bij het kunstwerk, tussen Nieuw-Buinen en 1e Exloërmond.

Bron:  RTV Drenthe

Geplaatst door

Maakt deel uit van het redactie en managementteam (MT)

3 Reacties op “Alternatief voor windmolens is aardwarmte

  1. rene grouve

    Waarom windmolens terwijl we deze helemaal niet nodig hebben. We gaan oude energie verslindende wijken slopen en richten deze opnieuw in met alleen maar energie neutrale woningen. Dan hebben we het probleem bij de bron opgelost en hebben de mensen er ook meer profijt van. Voordelen zijn enorm, geen verlies door energie transport, comfortabel wonen, wonen in een gezond huis. Oude wijken kunnen heringericht worden naar moderne woonnormen. enz, enz

  2. Aardwarmte kan, maar een groepje spanjaarden heeft blijkbaar een windmolen zonder wieken ontworpen. https://www.onlineenergievergelijker.nl/windmolen-zonder-wieken-vortex-bladeless/ Hier las ik erover. Ze zijn een stuk kleiner dan een windmolen maar ik twijfel of er genoeg rendement uit voortkomt. Ook hoeveel windkracht ze aankunnen.

  3. Blijkbaar mogen nieuwe ideeën voor windmolens geen aandacht krijgen aangezien mijn vorige reactie weg is gehaald.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.