Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Laagfrequent geluid windmolens schadelijk volgens Platform Storm

Janet Holtkamp

Janet Holtkamp

NIEUW BUINEN – Binnen vier maanden kunnen er al lichamelijke afwijken ontstaan door het niet-hoorbare geluid van windmolens. Duizenden inwoners in de Kanaalstreek lopen dan een groot gezondheidsrisico, dat is de conclusie getrokken door de Spaanse professor Mariana Alves-Pereira. Het laagfrequente geluid van windturbines zou de cellen aantasten, waardoor mensen klachten kunnen krijgen.

Janet Holtkamp is woordvoerder namens Stichting Platform Storm, de organisatie die tegen de plaatsing is van de windmolens in de Drentse Monden. Holtkamp liet afgelopen week aan Mariana Alves-Pereira zien waar deze windmolens geplaatst zullen worden. De windturbines die vlak langs de grens met de provincie Groningen komen produceren een zogeheten laagfrequente geluidsbron (niet hoorbaar geluid) dat zich zowel ondergronds als bovengronds verplaatst tot in de kernen van Stadskanaal en Musselkanaal. Dit zou leiden tot ondermeer aantasting van de cellen en slapeloosheid, aldus de Spaanse professor.

Onderzoek na deze (schadelijke) effecten van laagfrequentgeluid, gehouden in de USA, wordt volgens Janet Holtkamp onvoldoende serieus genomen door het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu). Hierdoor wordt dit rapport niet meegenomen in het gezondheidsonderzoek. “Verbijsterend” volgens Janet Holkamp..

Bert Jan Brinkman in gesprek met Janet Holtkamp (Platform Storm):

Geplaatst door

Vrijwilliger/redactie/advisor bij RTV1

8 Reacties op “Laagfrequent geluid windmolens schadelijk volgens Platform Storm

 1. Bertha Hoiting

  Wij wonen 167meter van een windmolen, die al 15 jaar staat te denderen.
  Bertus is ondertussen 12 kg afgevallen van de stress en ik, Bertha heb medicatie tegen hartritmestoornissen. Toch niet normaal! Wij zijn o.a. het bewijs,dat je er echt ziek van wordt.
  Net zoals die mensen in Amerika…waar inderdaad niet naar word geluisterd…nog steeds worden die verhalen niet echt serieus genomen. Het is een schande.
  Wij zijn al jaren aan het strijden en pas nu met deskundige hulp van het NVWOM, vereniging van omwonenden van windturbines, hebben we eindelijk bij de gemeente Kollumerland, gelijk gekregen en moet de gemeente handhaven en maatwerkvoorschriften maken. Ze moeten nu wat doen….maar hoe? Ze moeten in ieder geval naar de toenverleende vergunning handelen.
  Ze maten nl. met de nieuwe normen, die nog ruimer zijn. Volgens de oude norm dus, maar dan nog sta je als te- dichtbijwonenden, niet goed in je recht, omdat ze het gemiddelde geluid nemen. Op het moment dat ie enorm staat te blazen kun je in principe niks doen, want dat verrekenen ze met de rustige dagen. Wat een flutregels en normen. Word nu es wakker politici…ze zijn echt ziekmakend, ook al voldoen ze aan de regels. ECHT WAAR.
  En wij zitten er maar mee!!!!! Bertus en Bertha

 2. S. G. van de Ooije

  De grootste bron van laag frequent geluid komt voor binnen uw eigen woning. Energie zuinige lampen zijn er debet aan, maar molens die op 2 km afstand staan , daar heeft niemand last van en zeker niet van het laagfrequente geluid dat ook door de dynamo van uw auto wordt voortgebracht. Graag zie ik haar wetenschappelijke publicaties en rapporten in de krant.
  167 Meter van een huis een molen plaatsen is inderdaad dom en onverstandig. Molens overal zo plaatsen zonder mensen te raadplegen of goed te informeren idem dito, maar de werkgroepen verspreiden nu wel heel veel broodje aap om molens te voorkomen….

  Gaat u op een rustige zondagmiddag maar eens langs de West Ost Straße bij Wymeer fietsen of lopen. U zult de molens die op minder dan 2 km staan niet horen omdat andere geluiden overheersen. Laagfrequent, haal dan ook uw energiezuinige lampen uit huis, want ze zullen het laagfrequente geluid van molens overstemmen.

 3. A. van Weeszenberg

  De reactie van S.G. vna de Ooije sn ijdt geen hout, omdat laagfrequent geluid het meest hinderlijk is wanneer het omgevingsgeluid minimaal is, namelijk ’s nachts. En dan zijn alle energiezuinige lampen uit. Laagfrequent geluid wordt, zelfs als het niet hoorbaar is, opgevangen door de oren, en veroorzaakt reacties in de hersenen die tot verstoring van het natuurlijke slaapritme leiden, waardoor onder andere slaapdeprivatie, stress en verhoogde bloeddruk kan ontstaan. Dit is in dierproeven reeds aangetoond.

  Zolang er onvoldoende onderzoek is gedaan naar de werkelijke impact van deze frequenties bij windturbines is het niet opportuun om dit zonder meer als broodje aap verhalen weg te wuiven.
  Totdat wetenschappelijk werd aangetoond dat roken longkanker veroorzaakte, werd dit tenslotte ook als broodje aap-verhaal bestempeld….

  LATEN ze dit maar eens goed onderzoeken, dan weten we in elk geval waar we mee te maken hebben.En toe die tijd geen onnodige risico’s nemen.

  ‘Om met de Engelsen te spreken: when in doubt, err on the side of safety……’

 4. het geluid/de trillingen van laagfrequent geluid kunnen tot 50 km! ver waar te nemen zijn door mensen die hier gevoelig voor zijn.
  Ik heb zelf last van een voortdurende piep in mijn oren, hartritmestoornissen, slapeloosheid ( het is nu 03.39 ) hoofdpijn, een nerveus gevoel en concentratieproblemen ( na 3 weken 24/7 dit geluid c.q. trillingen ) Ik hoop voor mnr.van Ooije dat hij het zelf ook krijgt; steeds meer mensen worden hier namelijk gevoelig voor door de toenemende mate waarin dit geluid voorkomt, en dat hij zich dan diep schaamt; juist door dit soort reactie’s voelen wij (de slachtoffers) ons alleen en in de steek gelaten!

 5. Ja ik ken het. Wij wonen in geervliet. Ze hebben hier vanuit de gemeente rotterdam 8 enorme windmolens van 150 meter hoog geplaatst op 380 meter vanaf het dichtsbijzijnde huis. Wij wonen op 700 meter afstand en ik hoor sinds ze draaien al bijna elke nacht dat lage gebrom. De laatste jaren was de industrie waar we ook vlak bij wonen eindelijk wat stiller in de nacht. Minder irritaties en nu dit weer. Er is een actiegroep opgericht tegen de windmolens en bezwaar ingediend op basis van het niet informeren van de bewoners. Van hun naburige gemeente. Dat was de gemeente rotterdam voor het gemak even vergeten. Apart is wel dat het dichtstbijzijnde rotterdamse huis op twee km afstand staat en de molens bij ons zowat in de achtertuin staan. Toeval? Lijkt me niet.

 6. Laag Frequent geluid van windmolens onschadelijk, dat bewijzen de honderden boeren gezinnen met een eigen windmolen op hun erf.
  Ook de ene windmolen waar Bertha en Bertus op 167 m afstand van wonen, heeft een eigenaar die nog dichterbij woont. Die klaagt niet. Ook niet dat hij er ziek van wordt.

  Maar er zijn normen voor geluid van windmolens, en volgens de HUIDIGE normen staat de windmolen in Kollummerland veel te dicht bij hun woning.
  Maar de normen die bij de bouw voor deze windmolen zijn toegepast, zijn die voor industriegeluid,zegt de gemeente.
  En industrie terreinen worden meestal niet vlak naast een woonwijk gepland. De gemeente Kollummerland heeft hier toch een fout gemaakt, jaren geleden. Ik begrijp dat de toenmalige wethouder op ze heeft ingepraat. Maar ze hadden bezwaar moeten maken en hulp moeten krijgen dat vol te houden, maar ja, wethouders…

  Nu helpt alleen nog die windmolen zo snel mogelijk vervangen door een exemplaar in een nieuw windpark ergens anders, volgens de nu geldende normen.
  En de eigenaar van die ene windmolen kan hem ook volgens de huidige normen exploiteren, ook al verdient hij er dan minder aan.
  Of Bertha en Bertus een knop geven om de windmolen zachter te zetten als zij daar behoefte aan hebben. Dan kunnen ze hem zachter zetten als ze hem te veel horen in de avond bijvoorbeeld.

  Nieuwe windmolens worden ook altijd op ca 400 m afstand van woningen gebouwd.
  Dan maakt het verkeer in de straat altijd veel meer geluid.

  De anti windmolen clubs maken veel propaganda om burgers een fout beeld over windmolens in te prenten, zo helpen zijn de commerciele wind cowboys, om zelf veel te blijven verdienen aan windmolens.
  Als burgers windmolens niet leuk vinden, hebben zij het rijk ende subsidie alleen.
  Maar windmolen leveren ook goedkope stroom, dus een huishouden dat een stukje windmolen koopt, wekt zijn eigen stroom op, zo maak je windmolens leuk.

  Als ik de gemeente Kollumerland was, zou ik Bertus en Bertha een gratis huurhuis ter beschikking geven, als plek om bij te komen.

 7. Ineke Schreuder

  De mensen die ziek worden van laagfrequent geluid, wat onomkeerbaar is zijn geen zeurders maar slachtoffers en worden genegeerd. Wind genereert niet en is ontzettend duur voor iedereen.Meneer Pak de Wind woont vast op een veilige afstand en dat boeren er niet ziek van kunnen worden is kolder.
  Je kent het gezegde toch een boer ruikt zijn eigen stront niet! Als er dan ook nog een enorm bedrag aan subsidie geld tegenover staat kan de boer verhuizen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.