Stadskanaal: 105.3FM | Veendam: 106.9FM | TV Kanaal 1458 KPN |TV kanaal 42 Ziggo | TV kanaal 25 SKV

Boeiende discussies tijdens collegebezoek aan Onstwedde

Collegebezoek 28-11-2013-2ONSTWEDDE – Donderdagavond 28 november brachten burgemeester en wethouders van Stadskanaal een bezoek aan Onstwedde. Het bezoek vond plaats in Jeugdsoos de Boerderij. Bijna 50 inwoners maakten van de gelegenheid gebruik en stelden het college een aantal kritische vragen. De meeste aandacht werd gevraagd voor de toekomst van zwembad ’t Vlasmeer en de verpaupering van panden in het dorp. De actieve deelname van het publiek resulteerden in een boeiende en gezellige bijeenkomst.

Het college trapte de avond af. Burgemeester Galama en de wethouders Bessembinders en Bieze vertelden met welke onderwerpen zij zich dagelijks bezig houden. Wethouders Hamster en Van de Kolk waren wegens omstandigheden afwezig. Na de aftrap door het college, gaf Ocrea een korte toelichting op haar activiteiten en werden de huidige voorzieningen en knelpunten in het dorp belicht.

Collegebezoek 28-11-2013De discussie kwam goed op gang toen de stellingen aan bod kwamen. Inwoners maakten zich met name zorgen over het voortbestaan van Zwembad ’t Vlasmeer en de verwaarlozing van een aantal monumentale en beeldbepalende panden in het dorp. Wethouder ‘verpauperde panden’ zoals Bessembinders zichzelf deze avond noemde legde uit dat de gemeente de  betreffende panden in het vizier heeft en openingen zoekt om de verwaarlozing tegen te gaan. Maar omdat het particulier bezit betreft, heeft de gemeente  volgens de Onstwedder bestuurder maar beperkte mogelijkheden om in te grijpen. Wel liet Bessembinders weten dat er naar alle waarschijnlijkheid binnenkort een bouwvergunning wordt afgegeven voor de leegstaande monumentale boerderij aan de Dorpsstraat, voorheen van de familie Geertsema. Hierin zou zich een kleinschalig zorghotel gaan vestigen.

Naast de openbare verlichting, groenvoorziening, de voorrangswegen in het dorp en de herindeling, werd aandacht gevraagd voor zwembad ’t Vlasmeer. De grootste pijnpunten volgens het publiek zijn de hoge entreeprijs, het ontbreken van zwemlessen, de slechte communicatie van de exploitant Optisport , de te lage temperatuur van het zwemwater en de staat van onderhoud. Opnieuw was wethouder Bessembinders aan het woord, dit keer als plaatsvervanger van wethouder Hamster. Hij legde uit dat het zwembad in ieder geval open blijft tot en met 2015. Wat er daarna gebeurt is nog onzeker: “De bezuinigingen dwingen ons om keuzes te maken, gaan we voor een bibliotheek die 52 weken per jaar open is of kiezen we voor een zwembad dat 16 weken per jaar open is.” Verder reageerde de wethouder dat de gemeente de exploitant Optisport zal aanspreken op genoemde punten. Een van de bezoekers bood spontaan aan om bij voldoende aanmeldingen de zwemlessen te willen organiseren.

Aan het einde van de avond dankte burgemeester Galama Ocrea voor de organisatie en de inwoners voor hun komst. Onstwedde was hiermee de laatste in de rij van collegebezoeken. Of zoals Galama het verwoordde: ‘lest best’.

Geplaatst door

Maakt deel uit van het redactie en managementteam (MT)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.